COVID-19 utáni szűrővizsgálat gyermekeknek

Gyermekek és serdülők is megfertőződnek a COVID-19 pandémiát okozó koronavírussal, azonban esetükben a betegség legtöbbször tünetmentesen, vagy csak enyhe tünetek formájában zajlik le.

Ritkán gyermekeknél is a fertőzés eredményeként, illetve azt követően 2-3 hét múlva súlyos állapot alakulhat ki, mely számos szervet (szív, tüdő, bélcsatorna, vese, agy, bőr, szem) érintő úgynevezett többszervi gyulladásos megbetegedés formájában jelentkezik (MIC vagy más néven PIMS) és ez az állapot általában kórházi kezelést igényel. A lezajlott COVID-19 fertőzés után hónapokkal gyermekkorban is fennmaradhatnak késői tünetek, fáradtság, gyengeség, fejfájás, hasfájás, szívdobogás, mellkasi fájdalom, légzési nehezítettség képében, melyet „post-COVID” vagy „késői COVID” állapotnak neveznek, amelyek a koronavírus esetleges hosszabbtávú szervi szövődményeit jelezhetik.

Mindezen szövődmények kizárására, korai felderítésére, és a koronavírus-fertőzés után a sportolás biztonságos megkezdése előtt ajánljuk COVID-19 utáni szűrővizsgálatunkat minden koronavírus fertőzésen átesett gyermek és fiatal számára, mely szakvizsgálatokkal, labortesztekkel kimutatja az elhúzódó, krónikus állapot jelenlétét. A kivizsgálás során a célzott, COVID-fertőzéssel kapcsolatos labortesztek, rutin vizsgálatok mellett a leggyakoribb panaszokat és elváltozásokat figyelembe véve (hasi szervek, szív- érrendszer, légzőrendszer) hasi ultrahangot, mellkas röntgen vizsgálatot is végzünk és indokolt esetben gyermek-gasztroenterológiai vizsgálat és légzésfunkcióval egybekötött gyermektüdőgyógyászati vizsgálat, valamint szív ultrahanggal egybekötött gyermekkardiológiai vizsgálat is szükségessé válhat.

A szűrővizsgálat tartalma:                   

  • Gyermekgyógyászati szakvizsgálat
  • Hasi ultrahang
  • Nyugalmi EKG
  • Pulzoximetria
  • Mellkas röntgen
  • Labor vizsgálat (általános labor, CRP, szenzitív troponin I, IgG-szerológia)
  • COVID-19 antigén gyorsteszt (szükség esetén)

A feltüntetett árakra érvényesek a szakvizsgálatokra és diagnosztikai vizsgálatokra járó fehér, prémium és vállalati kártyás kedvezmények (5-10%-15%-20%).

Kapcsolódó blogbejegyzések