Prof. Dr. Nékám Kristóf

Allergológus, Klinikai immunológus

Dr. Nékám Kristóf Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán kapott diplomát 1968-ban. Végzés után az Egyetem II. Belklinikáján dolgozott 1990-ig, amelynek  vezetői  abban az időben Gömöri Pál, majd Petrányi Gyula professzorok voltak, a belgyógyászat, illetve a klinikai immunológia kiemelkedő hazai képviselői.

Szakvizsgát szerzett belgyógyászatból, klinikai immunológia és allergológia szakterületen, illetve klinikai farmakológiából. Ez alatt az idő alatt szervezte meg munkahelyén a felnőttkori többszervi allergiás tünetegyüttesek diagnosztikáját; rizikó elemzését elsősorban a környezeti ártalmak vonatkozásában; valamint gondozását, különös tekintettel az allergiás és immun-hátterű kórképek együttes előfordulására. Az 1980-as években meghívás alapján közel két évet dolgozott Charlestonban (S.C.,USA) az egyetem klinikai immunológiai és mikrobiológiai tanszékén.

Szakmai, oktatói és (részben gyógyszer-) kutatói tevékenységét a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és az akkori nevén Debreceni Orvostudományi Egyetem magántanári kinevezéssel ismerte el. 1990 és 2000 között a Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) immunológiai osztályát vezette, majd a Budai Irgalmasrendi Kórház klinikai immunológiai és allergológiai osztályát és szakambulanciáját, ugyancsak a fenti kettős profillal, 2018-as nyugdíjba vonulásáig. A korábbiakban a magánellátásban a Budai Allergia Központ vezető munkatársa volt; az elmúlt években a Dr. Rose Magánklinika allergológiai- és klinikai immunológia betegeinek ellátásában vesz részt.  

Szakterület

  • felnőttkori autoimmun, immunhiányos, valamint allergiás betegségek diagnosztikája
  • differenciál diagnosztikája, kezelése és gondozása,különös tekintettel az egyre gyakoribb társbetegségekre; a környezeti tényezők szerepének azonosítására és semlegesítésére.

Bel - és külföldi szakmai folyóiratokban (jellemzően munkacsoport tagjaként) mintegy 150 közlemény társszerzője, illetve 4 szakmai könyv fejezet társzerzője is.

Nyelvismeret: angol és német (szakmai nyelvismeret is), illetve francia.

Szabadidős elfoglaltságok: idegen városok megismerése, családi programok, olvasás, írás (szakmai anyagok készítése, elsősorban a nagyközönség számára) .

2014 - óta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetés birtokosa.

Dr. Nékám Kristóf

Rendelési idő

Egyeztetés alapján

Beszélt nyelvek

  • Angol,
  • Német