Prof. Dr. Nékám Kristóf

Allergológus, Klinikai immunológus

Dr. Nékám Kristóf Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán kapott diplomát 1968-ban. Végzés után az Egyetem II. Belklinikáján dolgozott 1990-ig, amelynek  vezetői  abban az időben Gömöri Pál, majd Petrányi Gyula professzorok voltak, a belgyógyászat, illetve a klinikai immunológia kiemelkedő hazai képviselői.

Szakvizsgát szerzett belgyógyászatból, klinikai immunológia és allergológia szakterületen, illetve klinikai farmakológiából. Ez alatt az idő alatt szervezte meg munkahelyén a felnőttkori többszervi allergiás tünetegyüttesek diagnosztikáját; rizikó elemzését elsősorban a környezeti ártalmak vonatkozásában; valamint gondozását, különös tekintettel az allergiás és immun-hátterű kórképek együttes előfordulására. Az 1980-as években meghívás alapján közel két évet dolgozott Charlestonban (S.C.,USA) az egyetem klinikai immunológiai és mikrobiológiai tanszékén.

Szakmai, oktatói és (részben gyógyszer-) kutatói tevékenységét a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és az akkori nevén Debreceni Orvostudományi Egyetem magántanári kinevezéssel ismerte el. 1990 és 2000 között a Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) immunológiai osztályát vezette, majd a Budai Irgalmasrendi Kórház klinikai immunológiai és allergológiai osztályát és szakambulanciáját, ugyancsak a fenti kettős profillal, 2018-as nyugdíjba vonulásáig. A korábbiakban a magánellátásban a Budai Allergia Központ vezető munkatársa volt; az elmúlt években a Dr. Rose Magánklinika allergológiai- és klinikai immunológia betegeinek ellátásában vesz részt.  

Szakterület

  • felnőttkori autoimmun, immunhiányos, valamint allergiás betegségek diagnosztikája
  • differenciál diagnosztikája, kezelése és gondozása,különös tekintettel az egyre gyakoribb társbetegségekre; a környezeti tényezők szerepének azonosítására és semlegesítésére.

Bel - és külföldi szakmai folyóiratokban (jellemzően munkacsoport tagjaként) mintegy 150 közlemény társszerzője, illetve 4 szakmai könyv fejezet társzerzője is.

Nyelvismeret: angol és német (szakmai nyelvismeret is), illetve francia.

Szabadidős elfoglaltságok: idegen városok megismerése, családi programok, olvasás, írás (szakmai anyagok készítése, elsősorban a nagyközönség számára) .

2014 - óta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetés birtokosa.

Dr. Nékám Kristóf

Rendelési idő

Egyeztetés alapján

Beszélt nyelvek

  • Angol,
  • Német

Vélemények

Immunológiai vizitrre érkeztem Nékám Kristóf Professzor Úrhoz, egy bonyolult immunológiai kórképpel, mely az elmúlt fél év során nem szűnő fizikai fájdalmat, és többször is életveszélyes vérzéses epizódokat okozott. Az időponfoglalásnál csodálkoztam, hogy miért ilyen kiemelt díjszabású a professzori vizit, de már értem, és megérte: egy professzori vizit arra való, hogy rendet tegyen a (sokszor elkeseredett, összezavarodott) beteg fejében, a gyógyulás módjának csapásirányát kijelölje, és a beteget erre a csapásra ráállítsa, a gyógyuláshoz szükséges szellemi, információs és lelki fegyverzettel ellássa. Pontosan ez történt az esetemben. A Professzor Úr kiválósága mellett kiemelném az Asszisztens Hölgy hozzáértését (kórképek, gyógyszerek, laboreredmények tekintetében), kedvességét és segítő, biztató hozzáállását is.
 

M. N. E.