+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet MMR, DTP

MMR, DTP oltás

MMR (morbilli mumpsz, rubeola): Kanyaró, rubeola és mumpsz elleni védőoltás.

15 hónaposan majd 11 évesen szükséges beadatni. Ez az az oltás, ami a legtöbb esetben válthat ki kellemetlen reakciókat, mivel az oltóanyag élő vírusokat tartalmaz.

A tünetek a beadást követően 7-9. nap múlva jelentkezhetnek. A leggyakoribb kísérő tünet a láz, illetve megjelenhetnek rubeolára, kanyaróra utaló kiütések is. Nagyon ritka esetben jelentkezhet mumpszra utaló kétoldali nyálmirigy duzzanat. Ezek a tünetek 48-72 órán belül megszűnnek, addig esetleg lázcsillapítást szoktunk javasolni.

DPT: A Di-Per-Te oltás három betegség ellen ad védettséget: diftéria (torokgyík), pertusszisz (szamárköhögés) és tetanusz (merevgörcs). A gyermek először két hónapos korában kapja meg az oltást, amit a harmadik és negyedik hónapban ismételnek meg, majd 18 hónaposan, és 6 éves korban is. 11 éves korban még egy emlékeztető oltásra lesz szükség. A beadást 24-48 órán belül enyhe tünetek követik: hőemelkedés, láz jelentkezhet, amit gyógyszeresen csillapíthatunk. Az oltás helye érzékeny lehet, esetenként kis duzzanat is tapintható, de ez nem igényel kezelést, legfeljebb egy kis hideg vizes borogatást.