+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet DTPa-IPV-HIB 3.

DTPa-IPV-HIB

DPT: A Di-Per-Te oltás három betegség ellen ad védettséget: diftéria (torokgyík), pertusszisz (szamárköhögés) és tetanusz (merevgörcs). A gyermek először két hónapos korában kapja meg az oltást, amit a harmadik és negyedik hónapban ismételnek meg, majd 18 hónaposan, és 6 éves korban is. 11 éves korban még egy emlékeztető oltásra lesz szükség. A beadást 24-48 órán belül enyhe tünetek követik: hőemelkedés, láz jelentkezhet, amit gyógyszeresen csillapíthatunk. Az oltás helye érzékeny lehet, esetenként kis duzzanat is tapintható, de ez nem igényel kezelést, legfeljebb egy kis hideg vizes borogatást.

IPV: (Poliomielitisz - járványos gyermekbénulás) elleni védőoltás, mely inaktivált kórokozókat tartalmaz. A DPT védőoltással egyidőben 2 hónapos korban kapja először a csecsemő. Később a soron következő DPT oltásokkal egyidőben adják az emlékeztető oltásokat. Az oltóanyag beadása injekcióval történik.

HIB: Agyhártyagyulladás és gégefőgyulladás elleni oltás, melyet 2 hónapos korban adnak először a csecsemőnek. Az oltást 3, 4 és 18 hónapos korban ismétlik. Az első oltás általában nem okoz heves reakciót, de esetenként hőemelkedés tapasztalható az oltást követő 24-48 órában. Ilyen esetben lázcsillapító kúpot adhatunk.