+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 9. hétben

A várandósság harmadik hónapjába lépett. Ebben a hónapban az embrió rohamosan fejlődik. Megjelennek a fülek is, kiformálódik az arc.

Kismama

Sajnos még mindig előfordulhat hányinger, fejfájás és egyre inkább jelentkezhetnek a fáradtság tünetei is. Néhány kismamánál orrdugulás és orrvérzés is jelentkezik, ezeket ne tekintse kórosnak.

Baba

Ezen a héten a kicsi már 13-17mm hosszú és kb. 1 gramm súlyú. Az agy gyorsan fejlődik, ezért az embrió feje a többi testrészéhez képest látványosan nagyobb. Folytatódik a csontosodás is. Az ujjak és a könyök egyre látványosabb formát öltenek. Befejeződik a herék/petefészkek kialakulása. Babája érintésre megmozdul, illetve spontán mozgást is produkálhat.

Vizsgálatok

Vizsgálatra csak akkor van szüksége, ha van olyan betegsége, melynek tünetei a terhesség során felerősödtek vagy állandó kontrollt igényel.

Szakember/orvos tanácsa

Az orrvérzés és orrdugulás elkerülése érdekében használjon párásítót a lakásban.

Életmód

Ne erőltesse meg magát, kerülje a stresszes helyzeteket, mert ha Ön zaklatott vagy ideges, azt kisbabája is érzékeli. Főként az első harmadra jellemzőek az erőteljes hangulatváltozások. Az egyik percben szinte kiugrik a bőréből, a másikban hirtelen levertség lesz úrrá hangulatán. A testi változásokon túl sok minden kerül új megvilágításba. Mostantól nem csak Önmagáért tartozik felelőséggel, jobban ügyel az egészségére, felülvizsgálja korábbi életvitelét, elképzeli milyen Édesanya lesz. Ezek csodálatos dolgok, de elsőre azért ijesztőek is lehetnek, adjon időt magának, hogy ráhangolódjon az anyaságra. A másállapot találó elnevezés erre az időszakra, ami nem kizárólag a testi változásokra utal, hanem sokkal inkább arra a felfokozott érzékenységre, amellyel lelkileg is felkészül az anya szerepre.