+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség az 5. hétben

Ha eddig nem jelentkeztek a várandóságra utaló jelek, valószínűleg ezen a héten szembesül vele először, hogy elmaradt a menstruációja. Annak ellenére, hogy Ön még nem érzi a változásokat, a testében mégis óriási átalakulási folyamat zajlik. Ezen a héten dobban meg először az embrió szíve, habár még egy hét szükséges ahhoz, hogy ezt az ultrahang is érzékelje.

Kismama

Az esetleges hányinger, émelygés, szédülés mellett a hormonváltozások miatt néhány kismama fejfájást is tapasztalhat. Erősödik az ízérzékelés, érzékenyebbé válik szaglás Esetleg undor léphet fel olyan ízek vagy szagok ellen, amelyeket előtte kellemesnek tartott.

Baba

Ettől a héttől kezdve elkezdenek kifejlődni az embrió belső szervei, testrészei, és a szíve a 20. nap körül pumpálni kezdi a vért. A embrióvíz termelődése is megindul a héten. Az embrió hossza ekkor körülbelül 2-3mm. Jól elkülöníthetővé válik a fej, a gerinchúr és a farokvégződés.

Vizsgálatok

Ezen a héten terhessége már az otthon végezhető tesztekkel is kimutatható. Ezek a tesztek a HCG-t, a terhességi hormont mutatják ki a vizeletből. A HCG (humán chorio-gonadotropin) egy fehérjehormon, mely a sejtszövetek kialakulásáért, és a peteérésért felelős. Az otthon végezhető tesztek 97%-os biztonsággal jelzik a terhességet, ezért érdemes felkeresnie nőgyógyászát, aki ultrahang, esetleg vérvizsgálat segítségével megerősítheti a terhesség tényét. Az ultrahangos vizsgálaton már látszik egy gyűrűszerű hólyag, ami a 12. hétig biztosítja az embrió számára szükséges tápanyagot. Ezt szikhólyagnak nevezik. A 12. hét elteltével ez elsorvad és feladatát a méhlepény veszi át. Az ultrahang alapján megállapítható az is, hogy a beágyazódás rendben zajlott-e.
Bizonyára Önben is felmerül a kérdés, mikorra várható gyermeke születése. Az időpont meghatározásakor az utolsó menstruáció első napjához kell hozzáadnia 280 napot, azaz 40 hetet.

Szakember/orvos tanácsa

Mellei érzékenyé, duzzadttá válhatnak, ami kényelmetlenné teheti az alvást. Ezen úgy tud segíteni, hogy éjszakára puha sportmelltartót visel.

Életmód

Amennyiben előfordul Önnél alvászavar, álmatlanság, érdemes beszereznie nyugtató-altató hatású teafüveket. Az illóolajokkal történő lábmasszázs is segíti, hogy kellemes legyen az éjszakai pihenése. Bába tanácsadásunkon hasznos tanácsokkal látjuk majd el, hogy milyen teakeverékeket és illó olajokat érdemes megvásárolnia. Étkezési szokásain próbáljon meg változtatni, fogyasszon magas rosttartalmú ételeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket - ezek az esetleges székrekedés ellen is hatásosak. Igyon sok folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, teát vagy gyümölcslevet. Testsúlyváltozásra ebben az időszakban még nem kell számítani, de azért figyeljen oda a kilókra, mert a gyakori nassolás súlygyarapodáshoz vezethet.