+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 30. hétben

A hátralévő 10 hét alatt a baba hetente 200 grammal gyarapszik, amit saját testsúlyváltozásán is tapasztalni fog. A plusz kilók miatt kicsit lelassulhat, fáradékonyabb lehet.

Kismama

A növekvő méh egyre jobban nyomja a húgyhólyagot, ezért gyakrabban kell WC-re járnia. Előfordulhat, hogy vizelet visszatartási gondok jelentkeznek köhögéskor, nevetéskor, vagy ha nagyobb erőt fejt ki.

Baba

Már 1400 grammos, és kb. 37 centis a pici. Érzékszervei tovább fejlődnek. Összegömbölyödve felhúzott, keresztbe tett lábakkal és kezekkel helyezkedik el pocakjában. Már fejjel lefelé fordult, de az is elképzelhető, hogy csak egy vagy két hét múlva teszi ezt meg. A legtöbb baba fejfekvéses és így is jön a világra. Az újszülöttek 4-5 %- a azonban farfekvéses, őket az utolsó hetekben az orvos még megpróbálja befordítani.

Vizsgálatok

Biztosan várja már, hogy újra láthassa gyermekét. Ezen a héten végre megnézheti, mekkorát nőt, hogy helyezkedik el, mennyit változtak arcvonásai. A baba moziról készült felvételt dvd-nn haza is viheti, így a család és a barátok is láthatják az apróságot.

Életmód

Az utolsó harmad nem könnyű, leginkább a felszedett kilók nehezítik mindennapjait, de azért ne hagyja el magát! Továbbra sem beteg, csak állapotos, gondoljon nagymamáinkra, akik végig dolgozták a terhesség teljes időszakát. Természetes, hogy kicsit több pihenésre van szüksége, de a mozgást ne hanyagolja el, mert szervezetének és a picinek is szüksége van a fizikai aktivitásra.