+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 27. hétben

Hihetetlennek tűnik, de mindjárt belép a hetedik hónapba. Lassanként kiismeri az Önben növekvő apróság szokásait. Tudja mikor alszik, milyen hangokat, zenéket kedvel, mi az, ami megijeszti. Még nem találkoztak, de már nagyon jól ismeri. Ez a semmihez sem hasonlítható érzés az anyává válás csodálatos útja.

Kismama

Valószínű, hogy utolsó három hónapban fog a legtöbbet hízni. A nagy súlygyarapodás miatt sokkal fáradékonyabbnak érezheti magát. A szervezet a lerakódott zsírt a szoptatás időszakára raktározza el. Mostanra rendszeressé válhatnak az apró, szinte fájdalmatlan méhösszehúzódások, melyeket úgy érzékel, hogy megkeményedik a hasa. A mellei is tovább nőnek, a terhesség végére eredeti méretük háromszorosát is elérhetik. Elképzelhető, hogy előtej szivárog a melleiből, de ez normális jelenség.

Baba

A kicsi már nagyjából elérte az 1 kilós súlyt és 40 centi körüli a hossza. Mája, tüdeje és immunrendszere működőképes. Külseje egyre inkább hasonlít az újszülöttéhez, ám bőre még mindig nagyon ráncos a magzatvíztől és a zsírszövetek hiányától. Egyre többet iszik a magzatvízből, ami gyorsan ki is ürül szervezetéből. Naponta fél liter vizelet kerül a magzatvízbe, ami kétóránként cserélődik.

Vizsgálatok

A héten nincs kötelező vizsgálat.

Szakember/orvos tanácsa

Továbbra is figyeljen oda, hogy elegendő vitamint vigyen be a szervezetébe! Az ásványi anyagokat a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket táplálkozás útján kell biztosítania. A legfontosabb ásványi anyagok a kálium, a nátrium, a réz, a foszfor és a kén. A nyomelemekre, mint a króm, a vas, a fluor, a jód, a mangán, a szelén és a cink csak kisebb mennyiségben van szüksége szervezetének. Ezek közül a vas, a magnézium kiemelt fontosságú. A vas nélkülözhetetlen a szövetek, sejtek és az izmok oxigén ellátása szempontjából, elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez. A vastartalmú élelmiszerek fogyasztása különösen fontos a terhesség alatt, mivel ilyenkor gyakran jelentkezhet vérszegénység a terhesség alatt, illetve a szülést követően. Vasat tartalmaznak a hüvelyesek, a rozs, a cékla, a máj, tengeri ételek, az aszalt szilva vagy a sárgabarack. A vas hasznosulását kedvezőtlenül befolyásolja a kávé, a tea és a kalcium tartalmú ételek fogyasztása. A magnéziumnak szintén nagyon fontos a várandóság ideje alatt, mivel feszültség oldó hatása van, kedvezően hat a szívműködésre, segíti a kalcium beépülését. A magnézium hiány leggyakoribb jelei az idegesség, fáradékonyság, alacsony vérnyomás. A borsó, a szója, a dió, a banán és egyes ásványvizek magas magnézium tartalommal rendelkeznek. Étrendje összeállításakor kérjen segítséget dietetikustól, aki speciális terhes diétát állíthat össze az Ön számára.

Életmód

Ha még dolgozik, próbálja fokozatosan csökkenteni a munkaórák számát. A babához minden információ eljut, nem csak a kellemes hangok, a simogatás, hanem az erős zajok, a veszekedések, és a negatív érzések egyaránt. Ha Ön fáradt, ingerlékeny, stresszes azt a pici is megérzi, amit jelez is Önnek apró mozgásokon keresztül. Az első babát váró anyukák tele vannak aggodalommal és kérdésekkel, ami teljesen érthető. Amikor Ön rosszul érzi magát, azon aggódik, vajon a pocakjában lévő apróság is rosszul van-e. A terhesség elején azon szorong, hogy átvészelje a kritikus időszakot, utána azon, mikor érkezik az apróság, majd a szülőszobán aggódva számolja a kicsi ujjait. Higgye el ezzel minden kismama így van és pár hónappal később már mosolyogva gondol vissza ezekre a napokra.