+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 24. hétben

Igazi vízválasztó ez a hét, amit a kicsi szakorvosi elnevezése is mutat. A magzat helyett ettől a héttől kezdve az infans elnevezést használják, ami olyan gyermeket jelent, aki még nem tud beszélni. A kicsi elérte az életképes állapotot, de ha most megszületne, speciális ellátást igényelne és inkubátorba kellene helyezni.

Kismama

A méh felső része túlnő a köldök magasságán, a hasüregben egyre nagyobb helyet foglal el, és kiszorítja a belső szerveket eredeti pozíciójukból. Orvosi vizsgálatok alkalmával már jól kitapintható. A hormonális változások miatt a gyomor felső része ernyedtebbé válik, kevésbé zár, így a gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe és gyomorégést okozhat. Fontos, hogy ha esetleg megindulna a szülés, felismerje a koraszülés jeleit. Ha óránként több mint ötször tapasztal összehúzódást vagy görcsöket, gyakran érez deréktáji fájdalmat, vagy erős nyomást a kismedencében, esetleg élénkpiros hüvelyi vérzést tapasztal, vízszerű, tiszta folyadék ürülését észleli a hüvelyből, mindenképp forduljon kezelőorvosához! Az erős vagy folyamatos gyomorfájdalom, sűrű hányás, az arc és a kezek duzzadása is figyelmeztetőek lehetnek, ezért ha bármelyiket észleli, jelezze orvosának.

Baba

A baba súlya kb. 600 gramm, és közel 30 cm hosszú. A kicsi eljutott a fejlődésnek abba a fázisába, amikor már életképes lenne az anyaméhen kívül is. Ennek oka, hogy ezen a héten kezd a surfactant, magyarul szörfaktásan fejlődni. A gázcsere a tüdő léghólyagocskáin keresztül történik, melyek buborékhoz hasonló képződményt alkotnak, s a szörfaktás akadályozza meg, hogy azok összetapadjanak légzés közben. A baba bőre alatt továbbra is halmozza a zsírt, mely a hőtárolást szolgálja. Az egyensúly érzékszervei a félkörös ívjáratok, teljesen kifejlődtek. A kicsi már képes érzékelni, hogy fejjel lefelé vagy fölfelé helyezkedik el a méhben. A fehérvérsejtek termelődése is megkezdődik, melyek a betegségek elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet.

Vizsgálatok

A 24-25. héten kerül sor a cukorterheléses vizsgálatra. Ennek célja, hogy kiszűrjék a terhességi cukorbetegséget. A terhességi cukorbetegség a baba megszületésével általában megszűnik, áma terhességet követő 6-8 évben megnő azoknál a nőknél a cukorbetegségre való hajlam, akiknél megállapították a terhességi diabéteszt.

Szakember/orvos tanácsa

Előfordulhat hirtelen szemromlás, nehezebben viselheti a kontaktlencsét, rosszabbul láthat, aminek a hormonális változások lehetnek okozói. Ha tapasztal ilyen tüneteket és eddig még nem járt szemvizsgálaton a várandóság alatt, keressen fel szemész szakorvost.

Életmód

Kicsit lassítson! A következő hetekben energiái fogyatkozhatnak és fáradtabbnak érezheti magát. Vegyen vissza a munkából és pihenjen sokat. Ha egyelőre ilyen jeleket nem tapasztal, akkor is figyeljen oda és ne hajtsa túl magát.