+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 23. hétben

Mozgalmas heteket élhet most át, hiszen a pocakjában növekvő apróság egyre többet mozgolódik, rugdos, forgolódik. Már az édesapa is érzékelheti ezeket a mozgásokat, sőt ha a fülét a megfelelő pontra helyezi, és teljes csönd veszi körül, még a kicsi szívverését is hallhatja.

Kismama

Ettől a héttől kezdve már érzékelheti méhe összehúzódásait. Ezek leginkább a menstruációs görcsökhöz hasonlítnak. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat és elernyedéseket, amikor Ön nem állapotos, de ez a terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősödik és így érezhetővé válik. Mindez annak következménye, hogy méhe felkészül a szülésre megfelelő keringést biztosítva a vérerekben. Stresszes helyzet vagy egy fárasztó nap, szexuális együttlét gyakrabban váltja ki ezeket a fájásokat. Ha a fájások erősödnek vagy gyakran jelentkeznek, keresse fel nőgyógyászát.

Baba

A baba már fél kilós, és kb. 29 centi. A testarányai olyanok, mint egy újszülötté, de még sokkal vékonyabb, hiszen a bőr alatti zsír mennyisége nagyon csekély, emiatt bőre is ráncos. Körmei teljesen kifejlődtek.

Vizsgálatok

Amennyiben az előző héten minden rendben volt a terhesgondozás során, most nem kell semmilyen vizsgálatra mennie.

Szakember/orvos tanácsa

igyeljen oda a magnéziumpótlásra! A szükséges magnézium bevitel elősegíti a méh ellazulását, így csökkenthetőek az összehúzódással járó fájdalmak. Elképzelhető, hogy néha kimerültnek érzi magát, nem jut elegendő oxigén a vérébe. Ezen vas pótlásával tud javítani. A rendszeres vérvételek alkalmával kérdezze meg orvosát, milyen vitamin vagy ásványi anyag pótlást ajánl az Ön számára.

Életmód

A baba növekedésével együtt nő a hasizom és a medenceizmok terhelése. A gátizmokat folyamatosan nyújtja a magzat súlya, ezért viszonylag gyakran alakul ki a terhesség ideje alatt aranyér, illetve vizelet visszatartási nehézségek is előfordulhatnak. A gátizom torna segít a szülésre való felkészülésben és azt követő regenerációban. A gát és medencefenék izmai három rétegben zárják a medence kimenetet, alátámasztva a húgyhólyagot, a méhet és a végbelet. Ezeknek az izmoknak az erősítésével csökkentheti az aranyér kialakulását és a szülést követő vizelet visszatartási problémákat. Fontos tudnia, hogy az intim torna csak problémamentes terhesség esetén alkalmazható, ezért mielőtt elkezdené a gyakorlatokat, kérje ki orvosa véleményét.