+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 18. hétben

Babája már sokat mozgolódik, fészkelődik pocakjában. Nehéz leírni vagy bármihez hasonlítani ezt az érzést. Van, aki bugyborékolásként azonosítja, mások kaparó érzésről számolnak be. Ahogy egyre gyakoribbá válnak ezek a mozgások, úgy nyugszik meg Ön is, hiszen napról-napra megbizonyosodhat róla, hogy kisbabája jól érzi magát.

Kismama

Az izomgörcsök elkerülése érdekében fontos, hogy elegendő magnéziumot vigyen be szervezetébe. Jó közérzetének köszönhetően valószínűleg visszatér szexuális vágya. A terhesség alatti együttlét semmilyen rossz vagy káros hatással nincs a picire. Előfordulhat, hogy még sincs kedve a szexhez, ebben az esetben mindenképp beszéljen erről partnerével, hogy ő is tudja, min megy keresztül és ne merüljön fel benne, hogy az iránta való vonzalma csökkent.

Baba

Tovább növekszik, már több, mint 20 centi és majdnem 200 gramm. A csontosodás folytatódik. és a belső szervek újabb változásokon mennek át. A vesék, az emésztőrendszer, a máj tovább fejlődik. A belekben megjelenik az első széklet, a magzatszurok. A tüdőben elkezdenek kialakulni a tüdőhólyagok. A kicsi bőre vöröses árnyalatú és még mindig apró pihék (Lanugo) borítják. Ez a születésig megmarad, sőt még a születés után is látható lesz a baba arcán, fülén.

Vizsgálatok

Vizsgálatra csak jövő héten kell mennie, akkor kerül sor az ultrahangos genetikai kontrollra.

Szakember/orvos tanácsa

Itt az ideje, hogy megtanulja a medencefenék izmainak ellazítását, elernyesztését. Ez a későbbiekben megkönnyítheti a szülést, illetve már a szülés előtt is hasznára válik. Az első lépés, hogy megérezze a gátizmokat, tudja azokat összehúzni és elengedni. Mindezt intimtorna segítségével sajátíthatja el. Fontos, hogy képzett szakembertől tanulja meg a gyakorlatokat, mert a rosszul végzet intimtorna több kárt okozhat, mintha semmit sem tett volna intim izmainak erősítése érdekében. A torna segítségével tónusossabbá teheti a gát izmait, ami később segít, hogy gátvédelemmel szülhessen, aszülést követően pedig hüvelyfala gyorsabban visszanyerheti rugalmasságát, feszességét, elkerülhetőek lesznek a szülést követő vizelet visszatartási problémák.

Életmód

Ahogy nő a pocakja, az alvás egyre problémásabbá válik, főleg ha korábban csak hason aludt. Egy új testhelyzet megszokása okozhat kellemetlenségeket, de mindenképp szükséges váltani, később ugyanis már egyáltalán nem tud majd hasra feküdni. A háton fekvés sem ajánlott, mert ilyenkor a méh teljes súlya a belekre és a gerincre nehezedik. A legkényelmesebb testhelyzet, ha oldalt fekszik, és lábait párhuzamosan egymásra helyezi. Ha két combja közé tesz egy párnát, még kényelmesebb lesz a testhelyzet. Ez a póz elősegíti a méh optimális vérellátását és javítja a veseműködést, amitől hatékonyabban ürülnek ki szervezetéből a salakanyagok, így lába, bokája kevésbé lesz ödémás, dagadt. A nyugodtabb pihenés érdekében közvetlenül lefekvés előtt mindig menjen WC-re.