+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 10. hétben

Már a várandóság negyedénél tart. Lassan tapasztalhatja, hogy megindulnak a külső testi változások is. A várandóság egy-két kellemetlensége után most a pozitívumokat is élvezheti. Bőre kisimul, arca ragyog, valósággal megfiatalodik.

Kismama

A hasa már észrevehetően gömbölyödni kezd. A derékbősége is tovább növekszik. Fogínye érzékennyé válhat, és könnyen begyulladhat. Az émelygés, szédülés még pár hétig jelentkezhet, de már tényleg nem kell sokáig ezzel küzdenie. A HCG hormon szintje a 12. hétig növekszik folyamatosana szervezetében, azután majd stagnálni kezd. Szíve, tüdeje, veséje erőteljesebben dolgozik.

Baba

A kicsi átlagos mérete 27-35 mm, a súlya kb. 4 gramm. A szemhéjak elkezdenek összenőni és a 25-27 hétig úgy is maradnak. A külső nemi jegyek egyre jellegzetesebbé válnak. Legnagyobb történés ezen a héten a farok eltűnése. A külső fül és a felsőajak teljesen kifejlődik. Már a lábain is elkülönülnek az ujjak. A kicsi szíve már szinte teljesen kifejlődött és több belső szerve is működik már. Az állkapocscsontban mind a 20 tejfogkezdemény felismerhető. A baba már bőrén keresztül érzékeli az Őt körülvevő magzatvizet. A köldökzsinórban két verőér és egy visszér fut, ezen keresztül kapja a kicsi a fontos tápanyagokat.

Vizsgálatok

Orvosi vizsgálatra továbbra sem kell időt szakítania.

Szakember/orvos tanácsa

A mellek már a várandóság kezdetétől megduzzadnak, feszülnek és a terhesség végére akár két-három mérettel is megnőhetnek. A növekedés hatására később striák, azaz terhességi csíkok jelenhetnek meg a bőrén, a mell és a has területén, ezért már most javasolt krémekkel, olajokkal masszírozni ezeket a részeket.

Életmód

Vitatott kérdés, dolgozzon-e a kismama a várandóság ideje alatt, és ha igen, hány hetes koráig. Azt gondoljuk, hogy erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Vannak, akik az első pár hónapban szinte észre sem veszik, hogy állapotosak, míg mások terhességük legnehezebb időszakát élik meg. A lényeg, hogy ne tekintse magát betegnek, a terhesség természetes, csodálatos időszak egy nő életében. Apró változtatásokra szükség lehet, de ne adja fel egyik napról a másikra korábbi életritmusát.