+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Urológiai és prosztataszűrés

Az urológiai szűrések két nagy korcsoportot céloznak meg, a kettő közötti időszakban ugyanis a megbetegedések rizikója némileg kisebb. 14-30 éves kor között elsősorban a herék vizsgálata kerül előtérbe. Fontos, hogy a páciensek megtanulják az önvizsgálat módszerét, amit havonta tanácsos alkalmazni. 30 és 40 év között általában olyan életszakaszról beszélhetünk a férfiak életében, amikor optimális esetben urológiai daganatok szempontjából teljesen problémamentes időszakot élhetnek meg, ám a biztonság kedvéért ilyenkor is érdemes évente egy szűrést végeztetni. A prosztatagyulladás ebben a korban a leggyakoribb. 40 éves kor felett kifejezetten fontos az éves prosztataszűrés, 50 év felett pedig kiegészítésként javasolt az úgynevezett PSA szűrés is, 60 éves kor után pedig akár félévente is tanácsos felkeresni az urológus szakorvost.

Az urológiai és prosztataszűrés menete

Az urológiai szűrés része a has, a vesetájék tapintásos vizsgálata, valamint a nemi szervek megtekintése, átvizsgálása. Ultrahanggal a vesék, a húgyhólyag, a prosztata, az ondóhólyagok, a herék és mellékherék ellenőrizhetőek. További adatokat szolgáltat a vizeletvizsgálat, illetve indokolt esetben a vérvétel, mely lehetővé teszi többek között a PSA (prosztata specifikus antigén) értékelését is. Ez utóbbi ad csaknem 100 százalékos pontosságú eredményt a rosszindulatú daganat szűrésével kapcsolatban. Ha a leletek alapján ez szükségesnek látszik, a hasi és kismedencei szervekről pontos képet adhat a CT és az MRI vizsgálat.

A páciensek által a legkellemetlenebbnek tartott, végbélen keresztül végzett, betapintásos prosztatavizsgálatot urológusunk a lehető legnagyobb empátiával és a legkíméletesebben végzi el, ez a procedúra mindössze öt másodpercig tart.

 

Kérjen időpontot online urológiai és prosztataszűrés elvégzésére!