+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Szemészet

Intézményünkben szemészeti szakvizsgálatok és szűrések elvégzésére van lehetőség. Szemészeti szakvizsgálatunk alkalmával a látásromlás, szemgyulladás és egyéb szemészeti jellegű panaszok felmérése és kezelése történik. Egy alapos szemészeti vizsgálat során számos információhoz juthatunk a szervezet általános megbetegedéseire vonatkozóan is.

A szűrővizsgálat célja a panaszt még nem okozó kóros állapotok (pl. zöldhályog) lehető legkorábbi felismerése és kezelése. A világszerte egyre gyakoribb AMD, azaz időskori makuladegeneráció szűrésére az országban egyedülálló módón nálunk lehetőség van. 

Más szakterületek orvosainak (pl. belgyógyász, ideggyógyász) kérésére véleményezzük a szemfenék állapotát, esetleges betegségek kizárására, az alkalmazott kezelés hatékonyságának megítélésére.

Műszeres mérések a szemészet területén

Többféle műszeres mérés során meghatározzuk a szem fénytörési állapotát, távoli és közeli látóélességet, majd a szemnyomás mérésre és a szemfenék állapot – szükség esetén a színlátás és kétszemes együttlátás - vizsgálatára kerül sor.

A szemnyomás mérése a legpontosabb eredményt adó kontakt, úgynevezett aplanációs módszerrel történik, ennek során egy kis eszközzel megérintjük a szem felszínét. A vizsgálat nem jár kellemetlen érzéssel, ugyanis a mérés előtt alkalmazott érzéstelenítő szemcsepp a fájdalomérzést teljességgel kikapcsolja.

A szemvizsgálat nem jár fájdalommal, de a viszonylag erős fényt kibocsátó vizsgálóeszközök használatát a fényérzékeny egyének nehezebben tűrik. A vizsgálat során sor kerülhet pupillatágításra is – ez általában szemcsepp becsepegtetésével történik -, emiatt a páciens néhány óráig (ritkán egy napig is) rosszabbul lát, romlik az olvasóképesség, ezért az autóvezetés kerülése javasolt.

 

Kérjen időpontot online!