+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Reumatológia

A reumatológiai betegségek körébe a mozgásszervek fájdalommal és funkciózavarral járó megbetegedései tartoznak.

A tünetek kialakulásában részben öröklött adottságok, részben környezeti tényezők, illetve az életmódból származó károsító hatások játszanak szerepet. Célirányos megelőző programokkal mindezeket az ártalmakat mérsékelhetjük.

Reumatológia vonatkozású betegségek

A reumatológiai betegségek körén belül megkülönböztetünk gyulladásos és kopásos eredetű elváltozásokat. Mindkét esetben az ízületeket, a gerincet, valamint az úgynevezett lágyrészeket (inakat, izomzatot és kötőszövetet), továbbá általánosan a csontozatot érintő megbetegedéseket különítünk el. Ezen kívül más szervrendszerek elváltozásai is okozhatnak mozgásszervi eltéréseket.

A reumatológiai vizsgálat során a részletes kórtörténet megismerése után fizikai vizsgálattal felmérjük az ízületi mozgásokat, izomerőt, fájdalmat, érzészavarokat, reflexeket.

Lehetőségünk van röntgenfelvétel készítésére, igen részletes laboratóriumi vizsgálatokra, illetve amennyiben társbetegség fennállására van gyanú, konzíliumot szervezünk. Ha indokolt, ízületi ultrahang, CT és MR vizsgálatot kérünk.

A terápia két pilléren, gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésen nyugszik. Csaknem minden páciens esetében szükséges valamilyen életmódbeli változtatás, a panaszok megszüntetését, enyhítését szolgáló célzott gyógytorna megtanulása, a rendszeres mozgás, esetleg fogyás. 

Súlyosabb elváltozások esetén nem kerülhető el a gyógyszeres kezelés, melyet alkalmazhatunk kúraszerűen vagy folyamatosan, tabletta vagy injekciók formájában. Amennyiben tartós mozgáskorlátozottság alakult ki, rehabilitációs eljárások, segédeszközök használata, akadálymentesített környezet kialakítása nyújt segítséget.

 

Kérjen időpontot online!