+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Orrplasztika

Orrunk formája és mérete markánsan meghatározza arcunk összképét, karakterét. Ráadásul, a fülhöz hasonlóan, ez a testrészünk is képes egész életünkben növekedni, így akinek eleve eltúlzott méretű az orra, idősebb korára még inkább elégedetlen lehet az összhatással. Amikor ugyanis az arc teltségét adó szövetek egyre sorvadnak, ezzel még inkább kihangsúlyozódik maga az orr. Az orr deformitásai, alaki szabálytalansága műtéti úton korrigálható. Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg Önt, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt.

Előkészületek

Az orrplasztikai beavatkozást megelőzően Önnek teljes körű kivizsgáláson kell részt vennie. A Dr. Rose Magánkórházban minden vizsgálatot elvégzünk, egy helyen, egy időben, így ezt a folyamatot a lehető legkényelmesebbé tesszük az Ön számára. A laborvizsgálatok mellett esetenként EKG és röntgenfelvételt is készítünk, illetve aneszteziológus orvosunknál is szükséges egy konzultáció. Plasztikai sebésze tájékoztatja majd Önt arról, milyen életmód javaslatok betartását látja átmenetileg célszerűnek, hogy Ön optimális körülmények között gyógyulhasson a beavatkozást követően. 

A műtét menete

Jelenleg kétféle műtéti technikát alkalmazunk. Jóval gyakoribb az úgynevezett zárt orrplasztika, melynek során a plasztikai sebész csak a nyálkahártyán ejt bemetszéseket, itt nem maradnak kívülről látható hegek. A nyílt orrplasztika akkor indokolt, amikor nagyobb feltárásra van szükség, így az orrnyílásokat elválasztó bőr felületén is történik bemetszés. Mindkét esetben a porcos, és a kötőszöveti váz alaki elváltozást okozó részeinek eltávolítása és az orrcsúcs átformálása következik. Ha megrövidítésre kerül az orrhossz is, az az orrsövény egy részének eltávolításával jár. Az orrháti csontos kinövések, a görbület lereszeléssel szüntethető meg, a keskenyítéshez pedig az orrcsont kétoldali eltörésére és újra rögzítésére van szükség. A beavatkozás kiegészítéseként elvégezhető az esetleges orrsövény ferdülés korrekciója is. Plasztikai sebészünk mindvégig kizárólag felszívódó varratokat használ, így megkíméli Önt egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségektől. A műtét befejezéseként a vérzés megelőzésére tampont helyez az orrnyílásokba – orrműtét esetén egy, orrsövény plasztika után két napra –, vízhatlan ragasztócsíkot helyez fel vagy gipszkötéssel rögzíti a csontokat és a porcos részt. Az altatásban végzett orrplasztika 1-1,5 órát vesz igénybe. 

Gyógyulás, utókezelés

Az orrplasztika után Ön egy éjszakát tölt majd el magánkórházunkban, ahol kellemes, és igényes környezetben pihenhet (kisebb mértékű, helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás csak hat órányi megfigyelést tesz indokolttá). Szemei körül jelentkezhetnek véraláfutások, és még heteken át jellemzőek lehetnek a területre a sötét karikák. Az orr duzzanata fokozatosan enyhül majd, de a gipszkötés eltávolításakor a szövetek még nem a végső formát mutatják. Az első két hétben kerülnie kell minden megerőltető fizikai tevékenységet. Ezután fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, hat hét után már a könnyű testedzés is megengedett, de labdajátékok esetében nyolc hét a türelmi időszak. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk a 7. és a 14. napon, illetve a 6. és a 12. héten hívja vissza. A sebgyógyulás 18 hónapig tart. Az orrplasztika után szövődmény kialakulására kicsi az esély, ha mégis komplikáció lépne fel, az esetleges sebfertőzés, vér- és savó felgyülemlés, keloidos hegképződés. A kialakult forma 12-18 hónap után mondható végelegesnek. 

 

Kérjen időpontot online!