+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Nőgyógyászati vizsgálatok

A fogantatást megelőzően teljes körű kivizsgálás során ellenőrizzük a leendő édesanya egészségi állapotát, megvizsgáljuk, van-e bármilyen kizáró oka vagy kockázati tényezője leendő terhességének. A várandósság előtt történő szakvizsgálat alkalmával a következő szűrések, vizsgálatok elvégzését javasoljuk:

Manuális vizsgálat

A vizsgálat előtt orvosunk néhány rutin kérdést tesz fel az Ön menstruációjával, illetve esetleges panaszaival kapcsolatban. Ezt követően megvizsgálja a külső nemi szerveket, kézzel kitapintja és felméri azok állapotát. A kismedencei szervek tapintásos vizsgálata során nőgyógyásza egyik kezének mutatóujját a hüvelybe vezeti, másik kézével pedig áttapintja az alhasat. A két kéz között érezhető a méh (mérete, helyzete, tömöttsége) és a petefészkek. Így különböző kismedencei gyulladásos, illetve jó- és rosszindulatú daganatos betegségek kórismézésére nyílik lehetőség.

Citológiai mintavétel, hüvelykenet vizsgálat

A kézzel történő vizsgálat után, orvosa egy speciális műszert (hétköznapi elnevezése kacsa) vezet a hüvelybe zárt állapotban, majd a méhszáj közelében óvatosan kinyitja azt, hogy a hüvelyfalak elemelkedjenek a méhszájtól. Ezt követően orvosa egy spatula segítségével rákszűrés céljából a méhszájról hüvelyváladék mintát vesz, melyet üveglemezen rögzít egy konzerváló oldat segítségével. A levett méhnyaki kenet minta alapján végzett sejtvizsgálat során rákos vagy potenciálisan rákmegelőző állapotból származó sejteket keresünk. A vizsgálat a hüvely vagy a méh fertőzéseinek kimutatására is alkalmas. A hüvelykenet vizsgálat a citológiai mintavételhez hasonlóan zajlik, és akár azzal egy időben is elvégezhető, a hüvely tisztaságát, esetleges fertőzés jelenlétét vizsgálja.

Kolposzkópia

A méhnyak ellenőrzéséhez egy fényforrással ellátott nagyító készüléket, úgynevezett kolposzkópot is használunk, ennek segítségével a méhszájat és annak környezetét nagyító alatt is vizsgálni tudjuk.  A látott képet monitoron is megjelenítjük, így a páciens számára is látható a méhnyak állapota. 

Hüvelyi ultrahangvizsgálat

A nőgyógyászati vizsgálat kiegészíthető hüvelyi ultrahang vizsgálattal, melynek segítségével felismerhetővé válnak az olyan elváltozások, melyek egyébként nem, vagy csak igen nehezen kimutathatóak. Ilyenek például a méh falában elhelyezkedő izomdaganatok, a méhbelhártya változásai vagy a petefészkek betegségei.

Chlamydia szűrés

A chlamydia felismerése rutin orvosi vizsgálatokkal nem lehetséges, ez a betegség legnagyobb veszélye is, mivel a fertőzött nők 65-80 százaléka tünetmentes. A mintavétel a citológiai szűréshez hasonlóan méhnyak hámkaparékából történik. A sokáig lappangó fertőzés súlyos szövődményekkel járhat. Az esetlegesen kialakuló kismedencei gyulladás következtében károsodhat a petevezeték, ez pedig csökkenti a teherbeesés esélyét, gyakran meddőséget is okozhat. 

HPV szűrés

A HPV (Humán Papillóma Vírus) leggyakrabban nemi úton terjedő vírusfertőzés, mely 99,7%-ban felelős a méhnyakrák kialakulásáért. Több, mint 130 típusa ismert, ebből kb. 40 képes betegséget okozni a nemi szerveken. Az egészséges immunrendszer az esetek többségében felismeri a fertőzést és megelőzi a betegség kialakulását. Legyengült immunrendszer esetén azonban a vírus tartósan károsíthatja a sejteket, ami betegség kialakulásához vezethet. A szűrés elvégzéséhez szükséges vizsgálat alapja itt is a kenetlevétel. 

Mycoplasma, Ureoplasma szűrés

A Mycoplasma-k, Ureaplasma-k olyan baktériumok, melyek visszatérő alsó húgyúti gyulladást, hüvelyi gyulladást és vizelési problémákat okozhatnak.  A szűrésre kenetvétel útján kerül sor. 

Ultrahanggal történő emlőszűrés

A mellek tapintásos vizsgálatát követően ultrahang segítségével is megvizsgáljuk az emlőket. A vizsgálat segítségével képet kaphatunk a szerkezeti eltérésekről, elváltozásokról.

 

Kérjen időpontot online!