+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Laborvizsgálatok

A várandósság előtt különböző laborvizsgálatok elvégzésével ellenőrizzük, fennáll-e a terhességét vagy a megtermékenyülést befolyásoló tényező. A fogantatás előtt a következő laborvizsgálatok elvégzését ajánljuk Önnek:

Vérkép, vérsüllyedés, vizelet és vércukorszint vizsgálat

Ezek a vizsgálatok a leendő kismama általános és aktuális egészségi állapotáról adnak tájékoztatást. A magas vércukor szint például nem jelent akadályt a megtermékenyülés szempontjából, ám a terhesség során fokozott odafigyelést igényel. A különböző ásványi anyagok, nyomelemek hiánya szintén nagy jelentőséggel bír, mivel már a megtermékenyülés előtt is javasolt különböző táplálék kiegészítők szedése, melyek elősegítik a fogantatást.

TORCH szűrés

Bizonyos fertőző betegségek (Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovírus) kimutatására alkalmazott, vérből végzett szűrés. Ezek a betegségek az újszülötteknél fejlődési rendellenességet, a felnőtteknél betegséget okozhatnak, ezért szűrésük a fogantatás előtt különösen fontos. 

Hormonvizsgálatok

A sikeres fogantatáshoz elengedhetetlen a különféle hormonszintek egyensúlya, ezért ezek vizsgálata a családtervezési programunk szerves részét képezi. Orvosával történő konzultáció és anamnézis felállítása után határozható meg, hogy Önnek milyen hormonvizsgálatok elvégzésére van szüksége. Ezek minden esetben vérvételt követő laboratóriumi vizsgáltok.

TSH 

A TSH az agyalapi mirigy és pajzsmirigy alkotta rendszer összehangolt működésének egyik jelzője. A pajzsmirigy működését, hormontermelését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH elválasztásával. Az esetleges pajzsmirigy betegségek károsan befolyásolhatják a magzat fejlődését, mentális retardációkat okozhatnak.

Prolaktin 

A prolaktin az agyalapi mirigy által termelt hormon, melynek a szülést követően a tejelválasztás megindulásában van szerepe. A terhesség során az ösztrogénnel és progeszteronnal együtt segíti az emlő mirigyállományának növekedését. A prolaktin hatásának köszönhető, hogy a közvetlenül a szülést követő időszakban nem jelentkezik menstruáció, mivel ez a hormon megakadályozza a tüszőérést és gátolja a nemi ciklus beindításáért felelős hormonok munkáját.

 

Kérjen időpontot online!