+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Hegkezelés, hegkorrekció

Mikor indokolt a hegkezelés, hegkorrekció?

A hegkezeléses, hegkorrekciós eljárások arra nyújtanak lehetőséget, hogy a sebészeti beavatkozások, műtétek, háztartási balesetek, sporttevékenységek, illetve közlekedési balesetek során létrejött hegek szinte észrevétlenné váljanak vagy számottevően javuljanak. A hegesedés útján gyógyuló sérülések, mint a vágott vagy horzsolt sebek, harapások, égések eltérően regenerálódnak, hiszen a bőrmegújulás mértéke függ az érintett testfelülettől, illetve a sérülés mélységétől, kiterjedésétől. Ennek megfelelően a hegesedés jellegét figyelembe véve, a Dr. Rose Magánkórház Budapest Plasztikai Intézetében lehetőség van műtéti hegkorrekcióra és műtéti beavatkozást nem igénylő dermafix kezelésre is (kollagén indukciós terápia). Az utóbbi eljárással javítható a besüppedt, illetve a kissé kiemelkedő hegekkel tarkított bőr állapota, emellett a kezelés alkalmas a tág pórusok összehúzására, a striák kezelésére, valamint a szemkörnyék, arc, nyak, dekoltázs fiatalítására, ragyogóbbá tételére.

Előkészületek

Egy első konzultáció során szakorvosunk megvizsgálja a heges sérülés aktuális állapotát, majd ez alapján tesz javaslatot a megfelelő beavatkozásra, mely lehet műtéti hegkorrekció vagy műtét nélküli hegkezelés dermafix eljárással. A heg nagyságától, illetve az érzéstelenítés módjától függően a műtéti eljárás szükségessé teheti bizonyos előzetes vizsgálatok (pl. laborvizsgálatok, EKG, röntgen) elvégzését, hiszen fontos felderíteni, nincs-e bármilyen egészségügyi probléma, mely befolyásolhatja a beavatkozás menetét és eredményét. A vizsgálatokat kényelmesen, egyszerre, sorban állás nélkül végeztetheti el a Dr. Rose Magánkórház Budapest Plasztikai Intézetében. Hegkorrekciós dermafix eljárás esetén javasoljuk, hogy ne dohányozzon, ezzel elősegítve a bőrregenerációs folyamatokat. Szintén fontos, hogy a beavatkozás előtt könnyű ételeket fogyasszon, ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, illetve tanácsoljuk bizonyos vitaminok, ásványi anyagok pótlását (C-vitamin, szelén és cink), ezzel is segítve a szervezet felkészülését a gyógyulásra. Műtéti eljárás előtt pedig ellenjavallt az aszpirin, illetve a ginkgo biloba- és egyéb gyógynövény hatóanyagú természetgyógyászati készítmények szedése.                                             

A beavatkozás menete

A hegkorrekciós műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik. A plasztikai sebész először kimetszi a korábbi heget, majd újra egyesíti a sebszéleket. Dermafix kezelés esetén a szakember speciális krémmel érzésteleníti a kezelendő bőrfelületet, így az eljárás teljesen fájdalommentessé válik. Majd apró tűszúrásokkal mikrosérüléseket ejt a bőrön különböző mélységekben, hogy stimulálja a későbbi sebgyógyulási folyamatokat, és a bőr beindítsa saját védekező mechanizmusát, illetve a regenerációhoz szükséges kollagén termelését. Az eljárás során használt eszköz arra is alkalmas, hogy a bőrgyógyász speciális hatóanyagokat juttasson a bőr mélyebb rétegeibe. Az kezelés befejezéseként a bőr megnyugtatására növényi őssejteket, hialuronsavat és polipeptideket tartalmazó arcmaszkot, hegkezelő szérumot, illetve fényvédő készítményt visz fel a kezelt bőrfelületre. Egy kezeléssorozat 4 alkalomból áll, mely szükséges a maximális eredmény eléréséhez.

Milyen eredményeket várhat a beavatkozástól?

A választott beavatkozásnak köszönhetően a hegek szinte észrevétlenné válnak vagy számottevően javulnak. Hegkorrekciós műtét esetén a hegek formai és alaki eltérései már 3 hónap után megszűnnek, azonban a végleges eredmény csak 18 hónap elteltével látható. A dermafix kezelés eredménye a kezelés után minimálisan már tapasztalható, végleges hatását azonban szintén fokozatosan, hetek-hónapok alatt fejti ki, hiszen a sejteknek ennyi időre van szükségük az eljárás által megindított regenerációs folyamatok befejezéséhez. A bejuttatott hatóanyagok ugyanis azonnal kifejtik a hatásukat, ennek köszönhetően a bőr feszessé válik, feltöltődik, azonban a kollagén- és elasztintermelődéshez kb. 2 hónap szükséges. Az utolsó kezelés után 6 hónappal számíthatunk a végleges, maximális eredményre: a bőr megemelkedik, a pórusok összehúzódnak, a hegek számottevően elhalványodnak.

Gyógyulás, utókezelés

A műtéti hegkorrekciót követően plasztikai sebészünk steril kötést helyez fel a sebekre. A beavatkozás után pár órát vagy egy éjszakát szükséges lehet a Dr. Rose Magánkórház Budapest Plasztikai Intézetében töltenie. A tökéletes eredmény elérése érdekében a szakorvos felszívódó varratokkal dolgozik, így szebben gyógyulnak a hegek, illetve megkíméljük Önt a varratszedés esetleges kellemetlenségeitől is. A felépülés első két hetében javasoljuk, hogy kerüljön minden megerőltető fizikai munkát, ezután fokozatosan visszatérhet korábbi életviteléhez. Három hét után könnyű testmozgás is végezhető, két hónapig azonban tartózkodni kell a szoláriumozástól, a napozástól és a szauna használatától. A hegkorrekciót követően a plasztikai sebész által személyre szabottan meghatározott időpontokban kontrollvizsgálatokon kell részt vennie, a külső és belső hegek ugyanis 18 hónap alatt gyógyulnak be teljesen. A regeneráció elősegítése érdekében hegkezelő krém rendszeres használatát javasoljuk. Bár a hegkorrekciót megelőző vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, továbbá a hegkezeléses, hegkorrekciós műtétek rutinbeavatkozásnak számítanak, mint minden műtét esetén, felléphetnek előre nem látható szövődmények, ám ezek előfordulási esélye csekély. Dermafix hegkezelés esetén – mivel nem műtéti eljárásról van szó – nincs felépülés idő, sem mellékhatások, akár másnaptól folytathatja szokásos teendőit. Csupán enyhe bőrpír jelentkezhet az első napokban, amennyiben ezt nem tapasztalja, szakorvosaink évszaktól függetlenül akkor is javasolják, hogy két hétig használjon minden nap minimum 30 faktoros napvédő készítményt.