+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Gasztroszkópia

Ha a páciens tünetei között szerepel a visszatérő hasi fájdalom, a hányás, a vérzés vagy a vérszegénység, a diagnózis felállításához belgyógyász szakorvosunk endoszkópos vizsgálatot írhat elő. Endoszkóppal a gyomor- és bélrendszer olyan apró elváltozásai is felfedezhetők, amelyek más módszerekkel könnyen diagnosztizálatlanok maradnának. A beavatkozást kívánságra akár bódításban, altatásban is végezhetjük. A beavatkozás jellemzően nem jár mellékhatásokkal, ritka esetben felléphet a torok kiszáradása, köhögés, esetleg enyhe vérzés.

Az endoszkóp maga egy flexibilis, száloptikás eszköz, amely egyik végén kisméretű kamerával felszerelt. A száloptika fényével és a kamera segítségével képernyőn végig kísérhető, megtekinthető a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél nyálkahártyájának állapota.

Gasztroszkópia - gyomortükrözés menete

A beavatkozás előtt a garat egy részét érzéstelenítjük, majd egy tubust (csövet) nyomunk le rajta a gyomor irányába.  A vizsgáló orvos ezután levegőt pumpál a gyomorba, hogy megkönnyítse a láthatóságot a képalkotás során. A tubuson keresztül az orvos levezeti a száloptikát a vizsgálni kívánt területre.

Az endoszkópos vizsgálat lehetőséget ad szövetminta vételére is, ez a beavatkozás is fájdalommentes. Ugyanez a módszer alkalmas terápiás beavatkozás elvégzésére, például a gyomor varikozitásának (véna duzzanatok) kezelésére.

A beavatkozás végén a csövet óvatosan eltávolítják a garatból. A vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe, de terápia alkalmazása esetén ez lehet hosszabb idő is. A páciens rövid pihenő után hazatérhet.

Kérjen időpontot online Gasztroszkópia - gyomortükrözés vizsgálat elvégzésére!