+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Endokrinológia

Az endokrinológia a belgyógyászat szakterületéhez tartozik, és a belső elválasztású mirigyek élettanával és betegségeivel foglalkozik.

Endokrinológus szakembereink a hasnyálmirigy egyes sejtcsoportjainak, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvesék, a herék, a petefészkek, és az agyalapi mirigy működési zavarainak kezelésére specializálódtak. Ezek a mirigyek az idegrendszerrel szorosan összekapcsolódva (neuro-endokrin rendszer) a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú hormonok termelését végzik, és olyan alapvető élettani funkciókat szabályoznak, mint például az anyagcsere, keringés, nemi érés, testsúly, stb.

Gyakori endokrin megbetegedés a cukorbetegség, a PCO (polycisztás ovárium szindróma), a pajzsmirigy alul- és túlműködése, petefészek rendellenességek, férfi nemi képesség hormonális zavarai, stb.

Az endokrinológus a kórelőzmények áttekintése után, az aktuális panaszok és tünetek alapján megtervezi az elvégzendő laboratóriumi vizsgálatokat (hormonszintek, cukorterhelés, stb.), képalkotó vizsgálatokat (CT, MRI, ultrahang, izotóp, stb.), esetleg citológiai vizsgálatokat (pl. pajzsmirigy biopszia).

Az eredmények alapján konzervatív kezelést (gyógyszer, izotóp, stb.), szükség esetén műtétet javasolhat. 

Endokrin sebészeti beavatkozásaink

  • Pajzsmirigy műtétek: golyva, túlműködés, ciszta, daganat
  • Mellékpajzsmirigy műtétek: jóindulatú daganatok, túlműködés
  • Laparoszkópos mellékvese műtétek: jó-, és rosszindulatú daganatok, ciszták a mellékvesében

 

Kérjen időpontot online!