+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Diabetológia

A diabetológia a cukorbetegséggel és annak megelőzésével, gyógyításával foglalkozó szakterület. A cukorbetegség a fejlett országokban talán a leggyakoribb anyagcsere betegség, mely az egész szervezetet érinti, mivel többi szervet is megbetegíthet. Tünetei gyakran szegényesek, ezért gyakori a nem diagnosztizált, vagy nem megfelelően kezelt beteg.

Az egészséges szervezet a vércukorszintet bonyolult módon, de pontosan szabályozza. Ennek a szabályozásnak legfontosabb hormonja az inzulin, melynek hatására a vércukor csökken. A cukorbetegség lényege a megfelelő inzulinhatás hiánya, melynek oka lehet a szervezet elégtelen inzulintermelése, vagy a sejtek inzulinra való csökkent válaszkészsége. Mindez esetenkénti vagy folyamatosan magas vércukorszinthez vezet.

Bizonyos állapotok (terhesség), egyes betegségek (pl. pajzsmirigy túlműködés) átmeneti, másodlagos cukorbetegséget okozhatnak.

Diabetológia konzultáció

Diabetológiai konzultáció során diabetológus szakorvosunk az Ön kórelőzményének áttekintése, friss leletei és az esetleges kiegészítő szakvizsgálatok alapján felméri jelenlegi állapotát, és egyénre szabott kezelést és életmódtervet javasol. A terápia tartalmazhatja a gyógyszeres kezelést, életmód tanácsadást, anyagcsere beállítást és mozgásprogramot.

A cukorbetegség szövődményei, valamint a gyakori társbetegségek miatt (magas vérnyomás, szívbetegség, érszűkület, stb.) sokszor szükséges a társszakmákkal való együttműködés (kardiológus, érsebész, stb.).

 

Kérjen időpontot online!