+36 1 377 6737 Időpont foglalás

COVID-19 teljes körű szűrés, enyhe tünetekkel is!

A Dr. Rose Magánkórházban elérhető a COVID-19 kimutatására szolgáló teljes körű tesztelés: a direkt vírus kimutatására alkalmas PCR, az azonnali eredményt adó gyorsteszt, illetve a vénás vérből kimutatható, érzékeny IgM és IgG ellenanyag-tesztek. Legújabb tesztünk az új Antigén (Ag)-gyorsteszt, mely a koronavírus fehérje-antigénjének direkt kimutatásával azonnali eredményt ad, azaz segítségével rögtön megállapítható, hogy valakiben jelen van-e a vírus. Ezen tesztek kombinációival még megbízhatóbban lehet megállapítani a meglévő fertőzöttséget, fertőzőképességet, illetve a már lezajlott betegséget is, tünetmentes vagy akár enyhe tünetekkel rendelkező páciensek esetén is. A szűrést a hozzánk forduló ügyfelek teljes biztonsága érdekében a Dr. Rose Magánkórház épületében, egy újonnan kialakított, teljesen elkülönített, a Vigyázó Ferenc utcáról nyíló Szűrőközpontban végezzük, kizárólag előjegyzés alapján, bankkártyás fizetéssel.

A COVID-19 vizsgálatokról

A SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására szolgáló tesztek nagy biztonsággal állapítják meg, hogy valaki fertőződött-e a vírussal vagy sem. A megfertőződés utáni első tünetmentes napokban a jelenleg elérhető módszerekkel nem lehet kimutatni a vírus jelenlétét. Csak később, általában a 2-4. naptól, ill. a megjelenő tünetek előtt legfeljebb 1-2 nappal lehet legelőször kimutatni a felszaporodott vírus jelenlétét direkt kimutatással, PCR-vizsgálattal (= vírus genetikai anyagának kimutatásával), orr-torokváladékból, esetleg köpetből, melynek megjelenése egyben a fertőzőképességet is jelzi. A megjelenő vírusok kimutatásánál nagyon fontos a megfelelő mintavételi technika: legjobb a reggel éhgyomorral, de minimum 4-5 órás éhezés után történő mintavétel, nem szabad enni-inni, dohányozni, rágózni, fogat mosni, szájtoalettet végezni; a mintavétel a megfelelő helyről, mélységből, és elég hosszú ideig történjen – ezt magasan képzett, gyakorlott munkatársaink biztosítják.

 A PCR-technikával végzett tesztekkel csaknem egyező érzékenységet mutat az új Antigén (Ag)-gyorsteszt, mely a koronavírus fehérje-antigénjét mutatja ki. A PCR vizsgálattal szemben 10 percen belül megállapítható, hogy valakiben jelen van-e a vírus és így fertőz-e. A mintavétel orrüregből történik, így nem szükséges hozzá éhgyomor.

A tünetek fellépése után, a vírus direkt kimutathatóságát követően jelennek meg a vérben a fertőzésre adott immunválasz során a szervezetben képződő ellenanyagok:

 • először, a tünetek jelentkezése után kb. a 3-5. naptól a korai, az aktívan zajló fertőzésben képződő IgM-típusú ellenanyagok,
 • majd az 5-6. naptól elkezdődik a tartósabb védettséget kialakító IgG-típusú ellenanyagok képződése,
 • végül a tartós védettséget bizonyító IgG-ellenanyagok hosszútávú fennmaradása.

A fentiek alapján az ellenanyag-tesztek (szerológiák) a betegség nagyon korai kimutatásra nem alkalmasak, de a megfertőződéstől számított kb. 7-8. naptól már bizonyíthatják a zajló fertőzést.

 

A szervezetben zajló komplex folyamatok mellett a koronavírus szintje is változik, a teszteknek is van saját érzékenységük, tévedési lehetőségük, ezért érdemes szakemberhez fordulni és a többféle tesztet a következők szerint kombinálni:

 • PCR + ellenanyag-gyorsteszt: az ellenanyag gyorsteszt nagy előnye, hogy azonnali eredményt ad, a tünetek kezdetétől számítva akár már 3-5 nap után is kimutatja a betegséget, így még a PCR eredmény megérkezése előtt, azonnal megmutathatja a fertőzésveszélyt. Ennek alapján tervezhető pl. veszélyeztetett családtaggal találkozás, további munkavégzés, vagy szükséges-e szigorú korlátozás, karantén.
 • PCR + IgM és IgG-antitest szerológia: az IgM és IgG-antitest vizsgálat vénás vérből végzett specifikus ellenanyag-kimutatás nagy pontossággal megállapítható, hogy mely szakaszában van a COVID-betegség egy tünetes vagy tünetmentes fertőződés esetén, és elindult-e megfelelő immunválasz a koronavírus-fertőzésre. Az orr-garat váladék mintában változóan megjelenő-eltűnő vírusmennyiség esetén is kimutatja a zajló fertőzést, zavaró keresztreakciók nélkül.
 • IgG-antitest szerológia: kifejezetten ajánlott annak bizonyítására, hogy átesett-e már valaki akár tünetmentesen is COVID-betegségen, kialakult-e megfelelő mértékű, tartós védettség a szervezetében, így nem kell tartania egy esetleges újra fertőződéstől, nem jelent kockázatot nagy rizikójú családtagoknak.

 

Kinek ajánljuk a COVID-19 tesztelést?

Azon ügyfeleink részére, akik

 • szeretnék megtudni, hogy tünetmentesen fertőzöttek-e jelenleg - így a karantén szabályok betartásával másokat nem fertőznek már meg;
 • külföldről érkeztek haza és a kötelező hatósági karantént kiváltanák 2 db negatív PCR teszttel (már a hazautazást követő naptól kezdődhet a szűrés);
 • kontaktszemélynek minősülnek, azaz koronavírussal fertőzött vagy gyanús személlyel kerülhettek kapcsolatba és tünetmentesek (2 negatív PCR-teszt szükséges, az 1. teszt legalább 4 nappal a kontakt után lehetséges, teszt legalább 48 óra múlva, de a megfigyelés 10 napon belül nem feloldható);
 • enyhe tünetekkel bíró páciensek, mint pl. hőemelkedés maximum 38 C°-ig, enyhe köhögés vagy légúti tünetek, kaparó torok, ízérzékelés-vesztés;
 • szeretnék megtudni, hogy átestek-e már a fertőzésen, akár tünetmentesen - így kialakult-e védettségük, megfelelő-e az immunválaszuk;

Ajánljuk közösségek (munkahely, család) szűrésére is, egymás védelmének érdekében.

COVID-19 fertőzésre típusos, nagy tünetekkel (38 C° feletti láz, erős köhögés, légszomj) az NNK által meghatározott eljárásrendet kell követni, azaz otthon kell maradni, a Háziorvost telefonon értesíteni, aki a beteg további sorsát, az otthoni tesztelést intézi.

A vizsgálatokról

A vizsgálatot – a legszigorúbb óvintézkedések mellett – kizárólag előjegyzés alapján, a Magánkórház épületében, egy újonnan kialakított, teljesen elkülönített Szűrőközpontban végezzük, hogy a Dr. Rose Magánkórház területére ne kerülhessenek fertőző betegek, valamint hogy a várakozást és a közös területek használatát minimalizálni tudjuk. Pácienseink biztonsága érdekében a váróban elkülönítve várakozhatnak, minden páciensünk részére saját tollat és maszkot biztosítunk. Az érintkezések csökkentése érdekében a vizsgálatokat csak bankkártyával lehet kifizetni.

Áraink

PCR COVID-19 szűrés: 19.500 Ft, a rögzített hatósági ár

COVID-19 Antigén-gyorsteszt: 19.500 Ft

COVID-19 ellenanyag gyorsteszt: 9.900 Ft

COVID-19 IgG-ellenanyag szerológia: 14.900 Ft

COVID-19 IgM-ellenanyag szerológia: 14.900 Ft

További információ és időpont egyeztetés: +36 1 377 6737.

 

Szabályzat a COVID-19 szűrésről a Dr. Rose Magánkórházba járóbeteg ellátásra érkező pácienseknél

 

Ezen belső szabályzatot a Dr. Rose Magánkórház Kft. (1051 Budapest, Széchenyi tér 7-8., a továbbiakban: Dr. Rose) az egészségügyi, saját dolgozóik és a páciensek egészségének védelme, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése céljából alakította ki.

 • Minden esetben, amikor egy Dr. Rose-hoz forduló páciensnél akár a kórelőzmény, kitöltött COVID-19 kérdőív, kikérdezés, akár klinikai tünetek alapján felmerül esetleges COVID-19  betegség gyanúja, előzetesen aktív fertőzés irányában tesztet kell végezni, és csak annak negatív eredménye után kerülhet egészségügyi ellátásra a páciens.
 • Minden koronavírus-fertőzésen vélhetően vagy igazolhatóan átesett beteg csak a tüneteinek teljes megszűnése és karantén alóli hivatalos felmentése után minimum 2 héttel kerülhet járóbeteg rendelésen ellátásra, figyelembe véve azt a szakmai tényt, hogy a COVID-19 betegség tüneteinek megszűnése után még néhány hétig PCR-vírus pozitivitás előfordul, mely fertőzésveszélyt jelent a környezetére.
  2 hétnél hamarabbi vizsgálat csak akkor történhet, ha a koronavírus-fertőzésen átesett beteg a tüneteinek teljes megszűnése és karantén alóli hivatalos felmentése után legalább egy negatív PCR-teszt eredménnyel rendelkezik.
 • Külföldről érkező páciens vizsgálata a Kormány rendeletnek megfelelő karantén időszak letöltése vagy 2 negatív PCR-teszt eredmény után lehetséges.
  Azon esetekben, ahol a hatóság a rendelet szerinti egyéb okból ad mentességet, engedélyt a karantén nélküli beutazásra (üzleti vagy egészségügyi ok, stb.), a biztonságos egészségügyi ellátáshoz intézményünkben akkor is legalább egy, 2-3 napon belüli negatív PCR-teszt eredmény szükséges.
 • Terheléses EKG vizsgálatot, kilégzéses labortesztet (spirometria) legfeljebb 2 napon belüli negatív PCR-teszt vagy aznapi negatív Antigén-gyorsteszt eredmény birtokában lehet végezni.


Az illetékes orvos mindig eseti mérlegelés alapján dönt arról, a szakmai szempontokat, a betegség, a panaszok idejét és lefolyását figyelembe véve, hogy adott esetben mely teszt elvégzése szükséges az adott páciens tekintetében az aktív COVID-19 fertőzés kimutatására, indokolt esetben eltérhet a fentiektől.


Budapest, 2020.09.30.


Dr. Junger Éva
Járóbeteg ellátás vezető
Dr. Rose Magánkórház Kft.