+36 1 377 6737 Időpont foglalás

AMD genetikai szűrés

Az AMD szűrés speciális szemészeti vizsgálat, mely alapján megelőzhető, de legalább is lassítható az időskori vakság leggyakoribb oka, a makuladegeneráció.

Időskori makuladegeneráció

Az AMD szűrés speciális szemészeti vizsgálat, mely alapján megelőzhető, de legalább is  lassítható az időskori vakság leggyakoribb oka, a makuladegeneráció.

Ez az elváltozás a fejlett országokban a 65 év feletti lakosság körében a vakság kialakulásának elsőszámú oka. Magyarországon kb. 6000 új esetet regisztrálnak évente, intézményünkben azonban lehetőség van a genetikai rizikófaktorok szűrésére.

A betegség az éleslátás helyének (macula lutea, sárgafolt) elváltozásaival jár. Az egyik tünet a látóélesség romlása - különösen az olvasási képesség romlik -, a színlátás zavar, a másik kellemetlen következmény az úgynevezett centrális homályok, torzulások megjelenése.

Az AMD előrehaladott stádiumának két formája van: az esetek kb. 90%-ában észlelt úgynevezett száraz forma (geografikus atrófia), ami a szemfenék meszesedését jelenti; és az esetek 10%-áért felelős nedves forma, amely érújraképződéssel jár. A száraz formára jelenleg nincs terápia, míg a nedves forma esetében az érújraképződést gátló anyagokat a szembe juttatva bizonyos fokú látásjavulás érhető el.

Az AMD korai szakaszaiban alkalmazott, a szemfenék táplálását segítő nyomelemeket, antioxidáns vitaminokat tartalmazó készítmények nemzetközi tanulmányok alapján lassítják a betegség előrehaladását, sok esetben megakadályozzák a súlyosabb formák kialakulását.

Az elváltozás rizikótényezői közé tartoznak a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás, a stresszes életmód és bizonyos genetikai variációk. Ezek kombinációja tovább növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.

A szűréshez laboratóriumi vérvizsgálat elvégzésre van szükség.  Az eredménytől függően, szorosabb szemészeti ellenőrzéssel, életmódbeli változtatásokkal, illetve szükség esetén vitaminkészítmények szedésével a látásromlás esélye csökkenthető.

 

Kérjen időpontot online AMD genetikai szűrés elvégzésére!