+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Vírusfertőzésből esztétikai probléma?

Talán kevésbé közismert tény, hogy a szemölcsök megjelenése a bőrön vírusfertőzésre utal. Közel 50 típusát ismerjük ezeknek a bőrelváltozásoknak, s korántsem egyértelmű, melyiktől milyen módon lehet megszabadulni.

„A szemölcs a hámsejtek fertőzéséből fakadó fokozott sejtosztódás” – magyarázza Dr. Boros - Gyevi Márta, az Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász -kozmetológusa – „A fertőzést elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás, korábban lezajlott betegségek, melyek átmenetileg legyengíthetik az immunrendszert, sőt, akár a láb deformitásai is.”

Szemölcsök bármelyik testtájon megjelenhetnek, néha fájdalmat is okozva, s a nemi szervek elfertőződése nők esetében akár a méhnyakrák kialakulásának is előkészítheti a talajt.

„A patikákban kaphatóak otthoni kezelésére szolgáló szerek, ám épp a szemölcsök különbözősége miatt érdemes szakértőnek is megmutatni az esetet, mielőtt megpróbáljuk házilag eltüntetni a növedékeket” – fűzi hozzá a doktornő -"Szakértő segítség nélkül ugyanis akár éveken át is elhúzódhat a probléma, illetve vissza-vissza térhet.”

Az orvos döntése alapján a kezelés megoldható helyileg alkalmazott szerekkel, fagyasztással, sebészeti úton, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és ezek kombinációjával. „A Dr. Rose Magánkórházban az egyik leggyakrabban alkalmazott és leginkább fájdalommentes eljárás a folyékony nitrogénes fagyasztás – tájékoztat a szakember – amely a szemölcsök mellett olyan bőrelváltozások eltávolítására is alkalmas, mint az ún. szoláris keratózis, és a szeborreás keratózis.

Tudta?

Ha észreveszi, hogy szemölcsszerű kinövés jelent meg a bőrén, fokozottan figyelnie kell rá, hogy ne sértse meg a felületét. Dörzsölés, kapargatás, rágás útján ugyanis gyorsan továbbterjedhetnek, és elszaporodhatnak más testrészeken is.