+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Újabb két gerincbeteg gyógyulhatott meg a Dr. Rose Magánkórház és az OKITI együttműködése révén

A Dr. Rose Magánkórház és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet együttműködéseként újabb két endoszkópos gerincsebészeti beavatkozás valósulhatott meg október elején. Ez alkalommal az idegsebészeti orvosszakma számára is bemutatták az új eljárást, amelyet világszinten csupán néhány helyen alkalmaznak rutinszerűen.

A Dr. Rose Magánkórház folyamatosan arra törekszik, hogy megteremtse a szükséges feltételeket a modern, innovatív eljárásokhoz, amelyek minimálisra csökkentik a beavatkozásokkal járó megterhelést a betegek számára. A világszínvonalú gerincsebészeti endoszkóp beszerzésével is ez volt a fő célunk, mivel ez egy úgynevezett minimálisan-invazív eljárást tesz lehetővé, amely során a szövetroncsolás nagymértékben csökkenthető, illetve nem történik izomleválasztás.

A bemutató műtétet Prof. Dr. Banczerowski Péter és a Dél-Koreából érkező Prof. Dr. Jinhwa Eum végezte.

A két beteg porckorongsérvét, valamint gerinccsatorna-szűkületét műtötték a biportális endoszkópos gerincsebészeti módszerrel, amely körülbelül másfél órás beavatkozást jelent, és mindössze 1-2 napos kórházi tartózkodást tesz szükségessé. Mindezeken túl esztétikailag is előnyösebb, mert a gerinc mentén csupán két 10-15 mm-es, gyorsan gyógyuló seb utal a műtétre.

A kétcsatornás módszer többféle gerincprobléma esetén alkalmazható az egycsatornás módszerrel szemben – ez azt jelenti, hogy a porckorongsérves és gerinccsatorna-szűkületes esetek 70-80%-a válik gyógyíthatóvá a biportális endoszkópos gerincsebészeti eljárással.

A Dr. Rose Magánkórház és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet hosszú távú együttműködése révén a robotsebészet előfutárának tekinthető eljárást rövid időn belül rutinszerűen fogják alkalmazni hazánkban, amely évente akár több száz gerincbeteg számára jelenthet kíméletesebb alternatívát gerincproblémájuk műtéti kezelésére.