+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Új utak a bőrgyógyászatban

Bőrünk a legnagyobb szervünk, ám betegségeinek kezelésekor sokszor csak tüneti gyógymódok állnak rendelkezésünkre. Az orvostudomány azonban végleges megoldások után kutat, s úgy tűnik, az ekcémások esetében közel járnak már a célhoz.

„A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy egy bizonyos fehérje, a Ctip2 működési zavara jellemző az ekcémás betegekre“ – mondja Dr. Boros-Gyevi Márta, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász - kozmetológusa – „Ez a fehérje felelős a szervezet zsír anyagcseréjéért. S így hatása van a sejtek egészségére és hidratáltságára. Ám az ekcémás betegekben a Ctip2 nem tölti be funkcióját, ezért a bőr kiszárad, kivörösödik, viszket, a védekező képessége lecsökken, így allergiás folyamatok és gyulladások is felsorakozhatnak a tünetek közé“ – magyarázza a doktornő.

Hazánkban a gyermekek körében kb. a népesség 20-, a felnőttek 10 %-át érint a probléma, mivel a páciensek nagyjából fele ezt a gyermekkori betegséget egyszerűen kinövi. Jelenleg többféle módszerrel is kezelhető az ekcéma, ám végleges gyógyulás egyiktől sem várható, s a viszonylag gyorsan ható szteroidos készítmények hosszú távon nem kívánt mellékhatásokat okoznak. „A genetikai faktorok feltárásával azonban a betegség megelőzhetővé válna“ – fűzi hozzá Dr. Boros-Gyevi Márta.

Azok számára, akik ezzel a betegséggel élnek, a legfontosabb a tudatos életmód.

Kiemelt fontosságú a bőr hidratálása, zsírozása. Aki ekcémában szenved, annak illatanyag-, és tartósítószer mentes kozmetikumokat (tusfürdő, arckrém, testápoló) érdemes használnia. Minden este be kell kennie magát testápolóval, mert ha a bőr kiszárad, az viszketéshez vezet és ez beindítja az ekcémás folyamatot.

Kerüljék az alkoholtartalmú szereket, melyek tovább szárítják a bőrt.

Kerüljék a szúrós gyapjú- és a műszálas anyagokat. Mosáshoz lehetőleg illatmentes, minél természetesebb készítményeket használjanak.

Fogyasszanak minél több friss gyümölcsöt és nyers zöldséget, olajos halakat, például lazacot.

A Cink, a B-vitamin komplex, a halolaj kapszula, és a szőlő kivonat kúraszerű szedése enyhítheti a tüneteket, illetve kritikus időszakokban, pl. télen, segíthetik a megelőzést.

Tudta?

– Az ekcémás időszakokban érdemes többször kezet mosnia – bőrkímélő tisztítószerrel – utána pedig használjon könnyű hidratáló krémet a kiszáradás ellen. Így minimálisra csökkenti annak veszélyét, hogy az ekcémás területet megérintve baktériumokkal fertőzi meg a sérült részt.
– Ne fürödjön kádban, csak zuhanyozzon, langyos vízzel, kifejezetten ekcémásoknak való tusfürdővel, és a lehető legrövidebb ideig engedje a vizet a bőrére.
– Ha mégis fürdeni szeretne, mindenképpen használjon ekcémásoknak való fürdőolajat, amik védőréteget képeznek a bőrön.
– Törölközésnél ne dörgölje a bőrét, és csak részlegesen itassa fel róla a vizet, mert ha a nedves bőrfelszínt keni be testápolóval, az sokkal jobban hidratál.

Dr. Rose ajánlja

Vegye igénybe 50 % kedvezménnyel bőrgyógyászati rendelésünket! Amennyiben 2012. március 1-ig másodmagával vesz részt bőrgyógyászati konzultációnkon, csak egy páciens után számítunk fel díjat.
Bejelentkezés:

Telefonon: (+36)1-377-67-37