+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Új lehetőség az intim területek rekonstrukciójára!  

A gátizomzat megerősítésének fontosságáról szinte minden nő hall, főként a terhesség, a szülés utáni időszakban. Arról azonban kevesebbszer esik szó, hogy a nők jelentős része tapasztal vizeletcsepegést, akaratlan vizeletvesztést (inkontinenciát) valamikor élete során, hiszen erről kellemetlen lehet beszélni. Pedig akkor is van megoldás, ha az intimtorna már nem elég hatékony módszer a panaszok megszüntetésére.

A kismedence szerveit, tehát a hólyagot, a méhet és a petefészket a medencealapi izomzat (gátizomzat) támasztja alá, melyet gyakran „záróizomként” emlegetünk. A szülés, az erős fizikai igénybevétel vagy a nagyfokú túlsúly komoly terhet róhat a gátizomzatra, az megnyúlhat, meggyengülhet, megsérülhet, ezáltal pedig megsüllyedhetnek az alhasi szervek. Jellemző panasz ilyenkor a vizelet- és széklettartási-, illetve a szexuális problémák, a leggyakoribb az úgynevezett stressz inkontinencia, mely azt jelenti, hogy a vizeletcsepegés erőkifejtés, tüsszentés, nevetés vagy köhögés során jelentkezik. A szülés után, amennyiben enyhe tünetekről van szó, idővel – nagyjából 6-12 hónap alatt – helyreállhat a gátizomzat feszessége, amint regenerálódik a test, ebben sokat segíthet az intimtorna. Egyes esetekben azonban hosszú távon is fennmaradnak a panaszok. Ilyenkor az enyhe inkontinencia, illetve hüvelytágulat kezelésére megoldás lehet a lézeres kezelés, az állandó inkontinencia, illetve a méhsüllyedés pedig műtéti úton orvosolható.

Az orvos válaszol – Dr. Dubecz Dániel, a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyásza, inkontinencia műtétek specialistája

Gyakran műtéti beavatkozásra van szükség, ha idegentest-érzést tapasztalunk a hüvelyben, nyomás-érzés, fájdalom, illetve a megereszkedett izomzat miatt szexuális problémák jelentkeznek. A vizelet-visszatartási problémák műtéti megoldása (az úgynevezett TOT és TVT szalagműtét) egy szintetikus inkontinencia-szalag beültetésével történik, mely arra szolgál, hogy a megereszkedett izomzatot helyettesítve, megtámassza a húgycsövet. Ennek a megoldásnak óriási előnye, hogy 97-98 százalékos hatékonyságot jelent a komolyabb vizelet-visszatartási problémák megszüntetésében is, ám fontos tudni, hogy csak a családtervezés befejeztével alkalmazható. A mindössze fél órás eljárás spinális (gerincközeli) érzéstelenítésben vagy altatásban történik, a felépülési idő pedig néhány hét.