+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Új Coronavírus Wuhanból (Kína)

2019 januárjában Kína Wuhan városában (kb. 1000 km-re Pekingtől, 700 km-re Sanghajtól) egy új típusú, eddig emberben fertőzést nem okozó Coronavírust mutattak ki, mely légúti hurut enyhe tünetei mellett több esetben súlyos vírusos tüdőgyulladásos szövődményt okozott. 

A vírusfertőzés a város Nagybani Halpiacáról indult ki, nagy valószínűséggel egy eddig még nem azonosított állatról terjedt az emberre. Az emberről-emberre történő fertőzés előfordult, de korlátozottnak látszik, testváladékokkal terjed, a közeli, egy háztartásban élő rokonok, és az ellátó egészségügyi személyzet fertőződött eddig, ennek alapján széleskörűen terjedő világjárványt nem tartanak valószínűnek.

A hatóságok és a WHO mindent megtesznek a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére, Wuhanból már leállították a repülőjáratokat, a Nemzetközi repülőtereken ellenőrzik a Kínából érkező utasokat, külön kezelik és követik az esetleges gyanús eseteket. Kínában a helyzetet nehezíti, hogy ott most zajlik az Influenza-járvány is, és a Kínai Új Év miatt sok ember utazik országon belül és külföldről is.

A fertőzéssel veszélyeztetettnek azok az utazók tűnnek, akik az előző 14 napban Kína Wuhan városában jártak, vagy onnan érkező emberrel voltak szoros kapcsolatban (2 méteren belül), és súlyos légúti fertőzés, tüdőgyulladás tüneteit mutatják.

Egyelőre az új Coronavírus kimutatására széles körben diagnosztikai teszt nem áll rendelkezésre, a WHO fogja biztosítani az egyes nemzetek Országos Infektológiai Centrumaiba.

A vírus elleni védekezésben a cseppfertőzéssel terjedő betegségek esetén szokásos személyi higiénés szabályok betartása (gyakori alapos kézmosás, betegekkel közeli kapcsolat kerülése, használati tárgyak fertőtlenítése, stb.), és az Influenza-elleni védőoltás beadása (hasonló tünetekkel és az immunrendszer gyengülésével járó betegség elkerülésére) segíthet. Kína fertőzött területére az utazás kerülése tanácsolt.

A Dr. Rose Magánkórház szorosan követi az új fertőzésről szóló nemzetközi szakmai infektológiai (fertőzési) jelentéseket, és tájékoztatja ügyfeleit.

Dr. Junger Éva főorvos

belgyógyász, kardiológus,
foglalkozás-egészségügyi szakorvos