+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Támad az influenza!

A több napos levertséggel, lázzal, izomfájdalommal járó vírusfertőzést viszonylag könnyű elkapni, elegendő lehet, ha bármilyen fertőzött felülettel érintkezünk (pl. kapaszkodó a buszon, villanykapcsoló), majd utána a szánkhoz, orrunkhoz emeljük a kezünket. Készüljünk fel az influenzaszezonra védőoltással!

A nátha és az influenza tünetei hasonlóak: a nátha jellemzően torokfájással kezdődik, majd orrfolyás után száraz köhögés jelentkezik, mely akár 1-2 hétig is eltarthat, az influenza még a fenti tüneteket megelőzően hirtelen kialakuló lázat, levertséget és ízületi- és végtagfájdalmat is okoz. Fontos különbség még, hogy a nátha jellemzően enyhe lefolyású, az influenza pedig komoly szövődményekkel, például tüdő- vagy arcüreggyulladással járhat. Az antibiotikumok vírusfertőzés esetén hatástalanok, mivel csak az esetleges szövődmények megelőzésére alkalmasak, és akkor is csak az utóbbi jól megalapozott gyanúja esetén ír fel ilyen készítményt az orvos. Amennyiben már kialakult a betegség, fontos a pihenés, az ágynyugalom biztosítása, a fokozott folyadékbevitel (víz, cukormentes gyümölcstea, illetve limonádé). A lázat, fájdalmat kifejezett klinikai tünetek esetén csillapítsunk (elesettség, torok vagy végtagfájdalom) az orrdugulás enyhítésére használjunk sóoldatot vagy nyálkahártya-összehúzó készítményeket, köhögésre pedig napközben nyákoldót. Fertőtlenítsük otthon a gyakran érintett felületeket (pl. villanykapcsolók, kilincsek, távirányító), hogy segítsük elkerülni a családtagok megfertőződését.  Jó tudni, hogy a fül- vagy arcfájdalom, nagyon szapora pulzus, vagy szokatlan levertség, túlzott aluszékonyság olyan tünetek, melyek szövődményekre hívhatják fel a figyelmet, így szükségessé teszik a további orvosi konzultációt.

Mit tegyünk?

Az orvos válaszol – Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház Nemzetközi Oltóközpontjának vezetője

Sokan azt gondolják, hogy influenzaszezonban elegendő több vitamint szedni, így az immunrendszer megerősítésével megelőzhetik a vírusfertőzéseket, de még nagyobb dózisú C-vitaminkúrával sem akadályozható meg az influenza elkapása. Az influenza elleni védőoltás egy nagyon hatékony módja a betegség megelőzésének, és főként gyermekek, idősek, illetve krónikus betegségben szenvedők esetében elengedhetetlen a beadatása. Az influenza betegség mögött többféle vírus állhat, melyek változhatnak, a védőoltás összetétele azonban évről évre igazodik ezekhez. A rövid immunválasz miatt javasolt minden évben ismételni az oltást, így biztosíthatjuk a védelmet a szezon végéig. Sokan félnek a mellékhatásoktól, de az új ún. split vakcinák esetén ezek ritkák.  A vakcina oltási reakcióval járhat (enyhe influenzaszerű tüneteket okozva) de ritkán. Az oltástól számítva már két héten belül megfelelő mennyiségű antitestet termel a szervezet az immunitás kialakításához. Érdekesség, hogy egy amerikai tanulmány szerint, akik megkapják a védőoltást, azoknál abban az évben kisebb eséllyel fordul elő szívinfarktus is. A 2017/18-as szezonban csak az Egyesült államokban 80 000 áldozatot szedett ez a betegség.   


Kérjen időpontot a védőoltás beadására munkatársunktól a +36 1 377 6737-es telefonszámon!