+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Szabályzat a COVID-19 szűrésről 

Ezen belső szabályzatot a Dr. Rose Magánkórház Kft. (1051 Budapest, Széchenyi tér 7-8., a továbbiakban: Dr. Rose) az egészségügyi, saját dolgozóik és a páciensek egészségének védelme, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése céljából alakította ki.
  • Minden esetben, amikor egy Dr. Rose-hoz forduló páciensnél akár a kórelőzmény, kitöltött COVID-19 kérdőív, kikérdezés, akár klinikai tünetek alapján felmerül esetleges COVID-19  betegség gyanúja, előzetesen aktív fertőzés irányában tesztet kell végezni, és csak annak negatív eredménye után kerülhet egészségügyi ellátásra a páciens.
  • Minden koronavírus-fertőzésen vélhetően vagy igazolhatóan átesett beteg csak a tüneteinek teljes megszűnése és karantén alóli hivatalos felmentése után minimum 2 héttel kerülhet járóbeteg rendelésen ellátásra, figyelembe véve azt a szakmai tényt, hogy a COVID-19 betegség tüneteinek megszűnése után még néhány hétig PCR-vírus pozitivitás előfordul, mely fertőzésveszélyt jelent a környezetére.
    2 hétnél hamarabbi vizsgálat csak akkor történhet, ha a koronavírus-fertőzésen átesett beteg a tüneteinek teljes megszűnése és karantén alóli hivatalos felmentése után legalább egy negatív PCR-teszt eredménnyel rendelkezik.
  • Külföldről érkező páciens vizsgálata a Kormány rendeletnek megfelelő karantén időszak letöltése vagy 2 negatív PCR-teszt eredmény után lehetséges.
    Azon esetekben, ahol a hatóság a rendelet szerinti egyéb okból ad mentességet, engedélyt a karantén nélküli beutazásra (üzleti vagy egészségügyi ok, stb.), a biztonságos egészségügyi ellátáshoz intézményünkben akkor is legalább egy, 2-3 napon belüli negatív PCR-teszt eredmény szükséges.
  • Terheléses EKG vizsgálatot, és egyéb kilégzéses labortesztet (pl spirometria, laktóz-, laktulóz, Helicobacter-kilégzéses teszt, stb) legfeljebb 2 napon belüli negatív PCR-teszt eredmény birtokában lehet végezni.


Az illetékes orvos mindig eseti mérlegelés alapján dönt arról, a szakmai szempontokat, a betegség, a panaszok idejét és lefolyását figyelembe véve, hogy adott esetben mely teszt elvégzése szükséges az adott páciens tekintetében az aktív COVID-19 fertőzés kimutatására, indokolt esetben eltérhet a fentiektől.


Budapest, 2020.09.30.


Dr. Junger Éva
Járóbeteg ellátás vezető
Dr. Rose Magánkórház Kft.