+36 1 377 6737 Időpont foglalás

SARS-CoV-2 tüskefehérje (spike) specifikus IgG antitest vizsgálat

A Dr. Rose Magánkórházban új típusú COVID-19 szerológia tesztet vezetettünk be, mely a koronavírus tüskefehérje (spike) elleni antitesteket vizsgálja. A teszt célja, hogy megtudjuk korábban túlestünk-e a fertőzésen, illetve, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az oltás után megjelentek-e szervezetünkben a specifikus antitestek.

Egy adott vírus ellen többféle ellenanyag termelődik egy fertőzés során, hiszen a vírusnak több fehérjéje is immunreakciót válthat ki. Egyéni különbségek láthatók abban, melyik típusú antitest milyen mértékben és mennyi ideig mutatható ki egy infekció után. A kereskedelmi forgalomban lévő reagensekben különböző típusú antitesteket vizsgálnak a gyártók az immunválasz kimutatására, ezért az így kapott eredmények is különbözőek lehetnek. Jelenleg forgalomban vannak nukleokapszid és spike (tüske) fehérje elleni antitesteket kimutató tesztek is.

A COVID-19 megbetegedés esetén mindkét típusú ellenanyag megjelenik a vérben. A megelőzésére alkalmazott oltások azonban különböznek abban, hogy milyen ellenanyagválaszt képesek kiváltani. Ezt az oltóanyag technológiája határozza meg. Azon vakcinák esetén, melyek csak a tüskefehérje termelését, illetve bejutását biztosítják (pl. az mRNS, illetve a vektorvakcinák) a szervezetbe, kizárólag a tüskefehérje ellen termelődő antitestek vizsgálatára szolgáló tesztekkel mérhető az oltás után kialakuló immunválasz.  Az IgG antitestek megjelenése a fertőzés után 7-15 nappal várható. 

A SARS-CoV-2 IgG tüskefehérje elleni antitest vizsgálat indikációi:

  • korábban történt-e fertőzés
  • oltás után megjelentek-e a specifikus antitestek, ebben az esetben javasolt az oltási dokumentációban írtak alapján a teljes védettség kialakulásának várható ideje után mintát venni (pl. a PFIZER / BIONTECH Comirnaty esetén a 2. oltás után minimum 7 nappal)

A vizsgálat nem alkalmas a következő esetek megválaszolására:

  • aktuális fertőzőképesség meghatározása – ehhez légúti mintából vett PCR–vizsgálat szükséges!
  • nem különíti el a korábban lezajlott infekciót az éppen aktívan zajló fertőzéstől!
  • védettség kizárólagos igazolására – a teszt a megjelenő antitestek mennyiségére ad információt, ami nem mindig egyenesen arányos a védettséggel. Azt jelzi, hogy létrejött immunválasz, ami biztosan segít a védekezésben egy fertőzés esetén, de a teljes immunvédelemben sok egyéb faktor is szerepet játszik.

Az eredmény megfelelő értelmezéséhez mindenképp kérje kezelőorvosa véleményét, mert ahhoz további információk szükségesek, így korábbi COVID-19 fertőzés, vizsgálati eredmények, oltási előzmény.

SARS-CoV-2 tüskefehérje (spike) specifikus IgG antitest vizsgálat ára: 14 900Ft.

További információ és időpont egyeztetés: +36 1 377 6737.