+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Nőgyógyászhoz vagy urológushoz forduljunk a felfázással?

Kétféle „felfázás” létezik, s a tünetek határozzák meg, hogy az elsősorban hölgyeket érintő probléma milyen kezelést igényel. Minden olyan hatás, mely a hólyagnyálkahártya vérbőségével jár, felfázást okoz. A kérdés az urológia szakterületét érinti, ám a páciensek mégis sokszor a nőgyógyászuknál jelentkeznek vizsgálatra.

„A felfázás mindkét típusa jól megkülönböztethető a nőgyógyászati fertőzésektől”– mondja a Dr. Rose Magánkórház urológus szakorvosa, dr. Rosta Gábor – „Az egyik típus, elnevezésnek megfelelően, valóban a hideg miatt kialakuló hólyaggyulladás. Ebben az esetben a gyakoribb inger mellett a vizelés végén kisebb, ritkán erősebb fájdalom érezhető. A betegség általában egyik pillanatról a másikra alakul ki, és ugyanúgy el is múlik.”

„Ha a tünetek néhány napig eltartanak, valószínűbb, hogy bakteriális gyulladásról beszélhetünk” – folytatja a szakember – „A vese egyik feladata, a baktériumok kiválasztása. 300-500 féle baktérium egészséges arányáról van szó, melyeknek egyensúlya viszonylag könnyen felborulhat. Ilyenkor patogén baktérium telepedhet meg a hólyagban, heveny gyulladást okozva. Ebben az esetben a vizeletürítés erős fájdalommal, görcsökkel jár. Természetesen ennek kezelése is urológus orvosra tartozik.

Hogy a kétféle felfázással a hölgy páciensek gyakran mégis inkább a nőgyógyászukhoz fordulnak, annak egyik oka, hogy a húgyúti és a nőgyógyászati szervek nagyon közel vannak egymáshoz. Az aktív szexuális életet élők pedig esetenként a partnertől szerzett fertőzésnek hiszik a problémát. Ám a nőgyógyászati fertőzések elsősorban folyással, viszketés, váladékürüléssel járnak, s az esetleges alhasi fájdalom ilyenkor nem köthető a vizeléshez.

Tudta?

Felfázás esetén kiegészítő gyógymódként javasolt sok folyadékot fogyasztani, mivel a híg vizelet kevésbé tápanyagdús közeg a baktériumok számára. Ám nem jelenthetjük ki, hogy a sokat emlegetett 1,5-2 liter folyadék lenne a megfelelő napi adag. Sokkal egyértelműbb mérőszám, ha az ivás helyett a vizelet ürítésre figyelünk. Optimális esetben két vesénknek együtt naponta 1,5 liter vizeletet kell termelniük. Alkalmanként körülbelül 2 dl vizelet távozik, tehát ha naponta 7 alkalommal sikerül elmenni a mosdóba, valószínűleg megfelelő volt a folyadék bevitel mértéke.