+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Ne féljünk a korona vírus elleni oltástól!

A Dr. Rose Magánkórházban gondoskodunk dolgozóink koronavírus elleni oltáshoz jutásához, számunkra egyértelmű, hogy a jelenlegi járványos időszakban, az egészségügyi intézményekben a COVID-elleni védőoltás a leghatékonyabb megoldás mind a dolgozóink, mind a hozzánk forduló páciensek védelmében!

Pácienseinket arra kérjük, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak az oltással kapcsolatosan, és a lehető leghamarabb éljenek majd az oltás lehetőségével.

Infektológus szakorvosunk, dr. Pék Tamás és a kórház Járóbeteg-ellátás vezetője dr. Junger Éva szakmai tájékoztatójával szeretnénk mindenkit meggyőzni arról, hogy a jelenleg elérhető Pfizer oltás biztonságos, megbízható, számottevő mellékhatások nélküli. Ugyanez vonatkozik a más gyártók által létrehozott oltóanyagokra, melyeket a nagy szakmai hírnevű és tapasztalatú amerikai FDA, és európai EMA új gyógyszerek bevezetéséért felelős szervezetek elfogadtak a hozzájuk benyújtott, alátámasztott bizonyítékok alapján!

A Pfizer Comirnaty nevű oltóanyagát csaknem 40 ezer emberen tesztelték, melyek alapján elsőként kapott engedélyt a széleskörű emberi alkalmazásra a hatóságoktól, kb. 95%-os védettséget biztosít.

A vakcina egy mRNS-alapú oltóanyag, mely már 10 éves technológia, azon alapul, hogy a sejtek citoplazmájába arra utasítja a sejtet, hogy a koronavírus „tüske” antigén fehérjét állítsa elő, amire aztán a szervezetünk immunválaszt ad. Úgy látszik, hogy a saját szervezet által termelt antigénre az immunválasz is erősebb. Gyorsan előállítható, nem tartalmaz vírusállományt, nem tud fertőzést okozni.

Nincs veszélye annak, hogy az mRNS beépül az emberi genetikai állományba, azért sem, mert csak a sejtek citoplazmájáig jut el, a sejtmagba nem kerül; ezen túl az emberi DNS-től eltérő biokémiai szerkezet és a megfelelő enzimek hiánya miatt sem lehetséges a beépülés a humán DNS-be. Így nincs veszélye későbbi gyermekvállalásnak, meddőségnek!

A várandósok, 2 hónapon belül gyermekvállalást tervezők, 16 éven aluli gyermekek részére azért nem javasolják még az oltást, mert velük kapcsolatban egyelőre nem gyűlt össze annyi tapasztalat, hogy biztonságosan lehessen nyilatkozni róluk, de jelenleg is zajlanak az adatgyűjtések ez irányban.

A vakcina beadásakor lokálisan képződhet egy kis gyulladás, fáradtság, fejfájás, és a 3 hét után beadott második oltást követően egy kis láz vagy rosszullét jelentkezhet, azonban ezek a ritka mellékhatások 24 órán belül elmúlnak, és nem kívánnak kórházi kezelést, szükség esetén fájdalomcsillapító, lázcsillapító alkalmazható.

Egy súlyos mellékhatást tapasztaltak, az anafilaxiát, mely nagyon ritkán jelentkezik. Ezért akinél ismert ez a legsúlyosabb allergiás reakció pl. gyógyszerre, méhcsípésre, korábbi oltásra, azoknál a beadás előtt orvosi konzílium szükséges, melynek alapján szoros orvosi ellenőrzés mellett beadhatónak vagy ellenjavalltnak véleményezik az oltást.

Átmenetileg nem olthatók: 2 héten belüli egyéb oltás, vagy tervezetten 2 héten belül más oltás beadása; lázzal járó, akut megbetegedés (beleértve a COVID-19 fertőzést is). Az első oltás után kialakult bizonyított COVID-19 infekció esetén a második oltást nem kell megkapni.

Igazolt COVID-19 fertőzésen átesettek oltása az eljárási rendnek megfelelően adható, jelenleg legalább 3 hónappal a fertőzés után.

Hogy milyen hosszú védettséget ad, még nem tudjuk, de a legelső oltásokat már 8 hónapja adták be, és még megfelelő a hatásuk. Úgy tűnik, az eddigi vírus-mutációk ellen is hatékony az oltás.

A január elejétől beérkező Moderna oltóanyag hasonlóan mRNS alapú, valamivel könnyebb körülmények között tárolható – nem -60 C, csak -20 C elegendő.

Fontos azonban, hogy az oltássorozat megkapását követően is alkalmazni kell az általános megelőző intézkedéseket (távolságtartás, maszkhasználat) a többi, még be nem oltott embertársunk érdekében!