+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Naponta többször négy bowlinggolyót teszünk a fejünkre

Ekkora terhelést jelent gerincünknek, hogy lehajtott fejjel mobilozunk

Átlagosan napi egy órát használjuk okostelefonunkat. S mindenki ugyanabban a testhelyzetben: a készüléket hasunknál tartjuk, és lehajtott fejjel nézzük a kijelzőjét. Ám ez olyan megterhelő a gerincünk számára, mintha harminc kilogramnyi súlyt tennénk a fejünkre – egyszerre négy bowlinggolyót! Fejünk tömege 5-7 kilogramm, és amikor előredöntjük, a gravitáció következtében húzódás lép fel a nyaki gerincszakaszon: 60 fokos döntés esetén akár 30 newton. 

Az új technikai eszközök negatív hatása a mozgásszegény életmód. Emiatt gyakoribbá válnak a szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, egyúttal a tartó-mozgató szervrendszer is károsodik. A fej lehajtásával kényszertartás alakul ki, a nyak és a vállöv izmai, illetve a hátizmok feszessé, görcsössé válnak.

A csigolyákra különféle erők hatnak: függőleges irányban kompressziós erők, hajlításkor nyíró erők, kevésbé rotációs erők. A fejbillentés növeli a nyíró erőket, a nyaki rendszer szalagjait feszes kényszertartásba hozza. A túlterhelés hosszú távon degeneratív, kopásos elváltozásokat okoz, amelyek hatnak az egész gerincre, lévén az összefüggő rendszer.

A SZAKEMBER SZEMÉVEL

“Akkor érdemes rövid időn belül szakorvosi vizsgálatot kérni, amennyiben különösebb ok nélkül gyakran jelentkezik fejfájás, illetve nyaki, felső végtagi, hát- és deréktáji fájdalomérzet, kiváltképp, ha ez utóbbi kisugárzik az alsó végtagba is – magyarázza prof. Dr. Berkes István, a Dr. Rose Magánkórház ortopédus és sportszakorvosa. – A bizonytalan fájdalmak, megmagyarázhatatlan panaszok diagnosztizálása megfelelő szakértelmet és kellő technikai felszereltségű hátteret igényel. Ha valakinek kialakul és fokozódik az ilyen bizonytalan fájdalma, minél előbb pontos szakorvosi diagnózist kell felállítani, hogy megelőzhető legyen a félrekezelés. Különösen, mert a nem múló fájdalom miatt rögzülhet a kényszertartás, ami aztán további állapotromláshoz vezethet.”

TUDTA?

● A gerincoszlop 33 csigolyából és 100 ízületből áll, amelyeket mintegy 220 ínszalag kapcsol össze, továbbá 120 izom mozgat.
● A csigolyák közötti porckorongok mérete összeadva akár a gerincoszlop teljes hosszának egynegyedét is kiteheti. E porckorongok rugalmassága az évek során csökken, ezért leszünk alacsonyabbak idős korunkban. A súlytalanságot megtapasztaló űrhajósok viszont átlag 3 százalékkal magasabban térnek vissza a Földre.
● A gerinc négy mozgásformát végez: előre, hátra és oldalra hajlás, továbbá függőleges tengelyű csavarodás.
● A mozgásszegény életmóddal is jellemezhető nyugati világban a népesség nyolcvan százaléka életében legalább egyszer fordul orvoshoz gerincproblémával.
● Ellenőrizze tartását egyszerű tippel: akkor ül vagy áll egyenesen, ha füle a válla fölött van.