+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Mit jelent a választás szabadsága a szülőszobában?

A Dr. Rose szülészetének alapfilozófiája, hogy a vajúdás és a gyermekszülés során nem az orvosé az irányító szerep, hanem a kismamáké. Ezért fektetünk nagy hangsúlyt a felkészítésre.

A jó vajúdás, a pozitív élményekkel járó szülés előfeltétele nem csak a fizikai, de a pszichés felkészülés is”– magyarázza Kunszt Eleonóra, szülésznő, bába – A kismama hangulata, érzelmei döntően befolyásolják hormonális működését. Ha a vajúdó nő képes ellazulni, testében tökéletesen zajlik a folyamat, a hormonok jó körforgásban, egymást segítve látják el funkcióikat.”

A Dr Rose-ban ezért a várandósság hónapjai során a kismamamák alaposan megismerhetik a terhességgel és a gyermek világra érkezésével járó hormonális folyamatokat, testi tüneteket, és lelki változásokat. Lazító technikákat is tanulnak, melyek a szülés idejére pozitív szuggesztiókká és reflexekké válnak számukra.

„Ha egy nő képes stressz, szorongás nélkül kezelni a vajúdást – fűzi hozzá a szülésznő –, nem csak a méh összehúzódásokat segítő oxitocin szabadul fel szervezetében, de fájdalomcsillapító endorfin is. Vagyis minél természetesebben tudja valaki megélni a fizikai történéseket, annál gördülékenyebb lesz a szülése. Ehhez azonban lélekben és mentálisan is szükséges ráhangolódniaaz eseményekre.”

A Dr. Rose szülészetén a főszerep ezért nem az orvosé, hanem a szülő nőé. A személyzet ismerős számára, hiszen a felkészülés időszakában mindenkivel találkozik, beszélget. Mindenki felé jelezheti kéréseit, s maximálisan rugalmasan kezelik nem csak előre jelzett igényeit, de a vajúdás során felmerülőket is.

A szülőszobában semmi sem emlékeztet a kórházi környezetre, hiszen ha mégis szükségessé válna a sürgősségi beavatkozás, azt nem itt, hanem a szomszédos műtőben végzi el az orvos.

„Sok nő életében csak egyetlen egyszer jön el az alkalom, hogy életet adhat, s ha a gyermek szempontjából nézzük a születést, mindenképpen egyszeri csodáról beszélünk – mondja Kunszt Eleonóra – Értékes minden pillanata, ám ezt az anya csak úgy lesz képes megélni, ha teljesen átadja magát a folyamatnak. A mi dolgunk annyi támogatást adni számára, hogy fájdalom és félelem helyett biztonságot és boldogságot érezzen…”

Tudta?

A születés utáni első hatvan percet “aranyórának” is nevezik. Fontoshogy az újszülött édesanyja karjaiban töltse ezt az időt. Közvetlenül a szülés-születés után az anya és a baba szervezetében is olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek segítve a kötődés kialakulását és az egymásra hangolódás megkezdését, a kapcsolat felvételét egymással. Már ekkor érdemes megpróbálkozni a szoptatással.