+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Mindent tud a Parkinsonról?

A legtöbben a kézremegést társítják ehhez az ismert idegrendszeri degeneratív betegséghez, a valóságban azonban csak a betegek nagyjából kétharmadára jellemző az utóbbi panasz. Egy sor egyéb betegségnek pedig igen hasonló tünetei is lehetnek. Eláruljuk a legfontosabb tényeket a Parkinson-kórról!

A betegség bizonyos idegsejtek pusztulásával, így az általuk termelt anyagok szintjének lecsökkenésével jár, rontva ezzel a mozgásszabályozást. Az érintettek többségét az orvosnál meglepetésként éri a diagnózis. Nem mindenkinél jelentkezik egyszerre ugyanis a klasszikus tünetegyüttes: a kézremegés, izommerevség, illetve a mozgás lelassulása, későbbi stádiumban pedig a testtartási instabilitás – előfordul, hogy ezeknek csak egy része tapasztalható. Ugyanakkor az is megtörténik, hogy a legismertebb tünet, a kézremegés áll fenn, így a beteg azt gondolja, egészen biztos lehet a diagnózisban, és az orvosnál derül ki, mégis más probléma áll a háttérben.

A klinikai diagnózis felállításához mindössze egy néhány perces fizikális (műszert nem igénylő) vizsgálat szükséges, amelyet neurológus szakorvos végez. Emellett, előfordul, hogy az orvos koponya CT vagy MR vizsgálatot is elrendel az egyéb, nagyon hasonló tüneteket okozó betegségek biztos kizárására. A Parkinson-kór különböző stádiumait különböztetik meg a tünetek megjelenése és súlyossága szerint, illetve az alapján, hogy az a betegnél milyen szintű funkciócsökkenést okoz. Kezdetben a panaszok csak az egyik oldalra korlátozódnak, és jellemzően még jó ideig csak ott jelentkeznek, illetve továbbra is mindig kifejezettebbek ott, mint a később érintett testfélen. Majd a tünetek a másik oldalon is megjelennek, egy idő után már korlátozzák a munkavégzést, de a beteg még otthonában önellátó. A progresszióval tovább lassul a mozgás, labilissá válik a testtartás, ezáltal a betegek gyakran elesnek, és már csak otthonukban képesek az önellátásra. A későbbi stádiumban a fizikai leépülés jellemző, a gyakori tévhittel ellentétben a szellemi képesség azonban sokáig megtartott lehet.

Mit tegyünk?

Az orvos válaszol - Dr. Ilniczky Sándor neurológus

A betegségnek sajnos nem ismerjük a pontos okát, így csak a tünetek kezelésére van lehetőség, az előrehaladást megállítani nem tudjuk. Azonban korszerű gyógyszerekkel akár egy évtizedig is olyan állapotban tartható a beteg, hogy a kívülállók közül szinte senki sem mondja meg róla, Parkinson-kórban szenved. Azokban az esetekben pedig, amikor már nem elégséges a gyógyszeres kezelés, szóba jöhet még a műtéti megoldás is. Ilyenkor pacemaker elektródákat ültetnek az agyba, ezek bizonyos olyan agyterületeknek adnak impulzusokat, melyek részt vesznek az elromlott mozgásszabályozási körben. Ugyan a műtétnek sok feltétele van, így viszonylag kevesen alkalmasak rá, drámai javulást hozhat. A gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás beiktatása, létezik speciálisan az érintettek számára kifejlesztett torna is.