+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Miért nem biztatnak az orvosok borivásra?

Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer – tartja a mondás a borról. Szakorvosunk véleménye azonban ennél sokkal pontosabb útmutatást ad a kérdésben. „Vannak bizonyos kutatási eredmények, melyek arra utalnak, hogy a vörösbor kedvező hatású lehet az egészségre” – mondja Dr. Lelbach Ádám, Ph.D., a Dr. Rose Magánkórház vezető-belgyógyásza. „Azonban a tanulmányok szerzői azt is hozzáteszik, hogy amennyiben a napi vörösborfogyasztás az 1 dl-t meghaladja, az káros hatású is lehet.

A naponta 1 dl vörösbor fogyasztásának kedvező hatása nem vonatkozik azonban egységesen mindenkire, vannak betegségek (pl. májbetegségek, hasnyálmirigy betegségek, stb.), ahol tilos az alkoholfogyasztás. Éppen ezért az orvosok véleménye megoszlik, érdemes-e a köztudatban erősíteni a vörösbor kismértékben történő fogyasztásának jótékony hatását” – teszi hozzá a szakember.

„A mennyiségi megkötést ugyanis egyesek könnyen figyelmen kívül hagyják azt gondolva, hogy a bor alkohol tartalma kevésbé káros, mint mondjuk a tömény italoké. Pedig ez nyilvánvalóan tévedés.”

„A jótékony hatás okát egyébként pontosan nem ismerjük, de vannak, akik a vörösborok antioxidáns tartalmával, illetve feszültségcsökkentő hatásával hozzák összefüggésbe.” – fűzi hozzá Lelbach doktor.

Mindenesetre valószínűsíthető, hogy a prosztatarák-, a szívinfarktus-, szélütés, cukorbetegség- és szíveredetű halálozás gyakoriságát csökkentheti az esetenkénti kis mennyiségű vörösborfogyasztás, valamint némileg lassíthatja az öregedést, a csontok és ízületek kopását, a csontritkulást. Ezzel szemben a vastagbélrák és az emlőrák kialakulásának esélyét növelheti az alkoholfogyasztás, májbetegség, pajzsmirigy problémák és migrénre való hajlam esetén pedig a panaszok súlyosbodásához vezethet. Egyes gyomorbetegségek, és neuro-pszichiátriai problémák mellett szintén ellenjavallt alkoholt fogyasztani. Ugyanez vonatkozik bizonyos gyógyszerek szedésére is, amelyek alkohollal keveredve súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Ezért érdemes minden esetben a szakorvossal egyeztetni arról, milyen mértékű és gyakoriságú alkoholfogyasztást tart elfogadhatónak.

Tudta?

A bor serkenti a nyál- és gyomorsav elválasztást, valamint az epehólyag és a hasnyálmirigy működését. Mindez megkönnyíti az emésztést, ezért a legjobb hatású evés előtt- vagy közben elfogyasztani egy pohárka bort.