+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Melyik a legideálisabb életkor a plasztikai beavatkozásokhoz?

Egyre gyakoribb jelenség, hogy egészen fiatal, és kifejezetten idős páciensek jelentkeznek plasztikai műtétekre. Vajon létezik-e ideális időpont a különféle beavatkozások szempontjából?

„Ha plasztikai műtétről van szó, valóban az időzítés az egyik legfontosabb tényező“ – mondja Dr. Gacs János, a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze – „Találkoztam már huszonévesekkel, akik zsírleszívást kértek, amit abszolút korainak tartottam. De járt nálam konzultáción olyan idős hölgy, aki amiatt aggódott, nem túl korai-e esetében az arcfiatalítás, miközben bőrének állapota alapján már nem is javasoltam volna számára a beavatkozást.

„Praxisom során több száz műtétet végeztem el, és összességében azt mondhatom: az orvosi szakértelmen, képzettségen és gyakorlaton túl, a beavatkozás sikere attól függ, képes-e a plasztikai sebész nemet mondani az irreális elvárásokra. Életkori szempontból mégis kevés a kőbe vésett szabály, minden eset egyedi” – állítja Dr. Gacs – „Nagy általánosságban azonban megemlíthetünk ideálisabb időpontokat egy-egy beavatkozás kapcsán.”

Homlok
Ajánlott beavatkozás: Botox kezelés
Optimális életkor: 35+

Késő 30-as éveink, kora 40-es éveink előtt általában nem mutatkoznak arcunkon állandó ráncok. A Botoxot inkább azokra a redőkre ajánljuk, melyek akkor is látszanak, amikor az arc pihen, amikor nem használjuk a mimikánkat.

Szemek
Ajánlott beavatkozás: Szemhéj plasztika
Optimális életkor: 40 körül

A megereszkedett szemhéjak korrekciója, vagy a szem alatti táskák eltüntetése általában 40-es éveink elején válik aktuálissá. A szem alatti területen egyes esetekben azonban már egészen fiatal korban is jelentkezhet állandó táskásság, amit tulajdonképpen a felszaporodott zsírszövet okoz, s ez a szépséghiba akár már 19 éves kor után is jó eredménnyel korrigálható.

Orr
Ajánlott beavatkozás: orrplasztika
Optimális életkor: 20+

A műthetőség egyik feltétele, hogy az arccsontok növekedése befejeződjön. Ez a nőknél általában 18, a férfiaknál 19 éves korra tehető. Ez után azonban minél korábban kerül sor a beavatkozásra, annál gyorsabb lesz a regeneráció. A felső életkori határ nagyjából 50 év, mivel ekkorra a bőr sokat veszít rugalmasságából.

Arc
Ajánlott beavatkozás: Facelift
Optimális életkor: 45 +

Természetesen akár korábban, akár ennél jóval később is jó eredménnyel végezhető el a beavatkozás, ám nagyjából negyvenes éveink közepén érhető el a legoptimálisabb változás. A bőr még elég elasztikus, a vonások csak enyhe korrekcióra szorulnak, s a külvilág számára az eredmény olyan lesz, mintha az illető kipihente volna magát egy hosszú nyaralás során.

Ajkak
Ajánlott beavatkozás: Ajakdúsítás
Optimális életkor: 37+

Ezt a beavatkozást általában két okból kérik a páciensek: a fiatalabb nők szeretnének olyan érzéki ajkakat, mint Angelina Jolié, az idősebb hölgyek viszont az idő múlásával elvékonyodó ajkaikat szeretnék újra formálni. Mindkét esetre igaz, hogy csak olyan mértékű változtatást érdemes felvállalni, amely még természetesnek hat.

Mellek
Ajánlott beavatkozás: Implantáció
Optimális kor: 25+
Ajánlott beavatkozás: Mell felvarrás
Optimális kor: 40+

A mai korszerű implantátumokat – ha közben semmilyen komplikáció nem jelentkezik – 25-30 évente érdemes kicserélni. Bizonyos kor felett azonban a szép eredményhez talán már nem lesz elég az implantáció, szükség lehet az emlők felvarrására is. Ezzel azonban érdemes megvárni azt az időt, amikor a páciens már nem tervez gyermekvállalást.

Has
Ajánlott beavatkozás: Hasplasztika
Optimális életkor: 35+

Itt is a gyermekvállalás időpontja a meghatározó, ezt a beavatkozást mindenképp csak a szülés/szülések után érdemes elvégeztetni. A műtét komolyságára való tekintettel, a páciens jó fizikai állapota is nagyon fontos szempont. Így összességében 35 és 60 év közé tehetjük azt az időszakot, amikor hasplasztikát javaslunk.

Csípő és combok
Ajánlott beavatkozás: Zsírleszívás
Optimális életkor: 30-35
30 éves kor alatt elsősorban diéta és sport jelentheti a megoldást, kivétel ez alól az úgynevezett „bricsesz”, a combok külső részén anatómiailag meghatározottan lerakódott zsír. 30 éves kor felett a zsírleszívásra is igaz: minél korábban végzik el, annál jobban alkalmazkodik a bőr a változáshoz.

Tudta?
A non invazív szépészeti beavatkozások és a plasztikai sebészet mára kitolta az életkori határokat. Az AC Nielsen 42 országra kiterjedő felmérése szerint, a negyvenes korosztály az előző generációk harmincasainak fele meg, s jelenleg a 60-as éveiket taposó emberek számítanak középkorúaknak.