+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Létezik-e biztos módszer az allergia kezelésére?

Egyre fontosabb kérdés ez a nyugati életstílust képviselő társadalmakban, mivel a felnőtt korosztályon belül, legalább a lakosság felénél kimutatható valamilyen fehérje érzékenység, ami pedig szerepet játszhat az allergia kialakulásában.

Ha ehhez még hozzátesszük, hogy az allergiák típus szerint hatféle területre oszthatók – légúti, bőr, élelmiszer, gyógyszer, szisztémás (kombinált) illetve foglalkozási allergia – nyilvánvaló, hogy rövidebb, hosszabb ideig jelentkező allergiás időszakot szinte bármelyikünk megtapasztalhat élete során. A kialakulásban ugyanis ma már a genetikai faktoroknál nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az életmódnak és a környezeti hatásoknak.

„Sajnos mégsem állíthatjuk, hogy egy allergiás betegség bármiféle életmódváltástól bizonyosan meggyógyulna, bár kétségtelen, hogy a dohányzás elhagyása vagy a rendszeres sport hozzájárulhat a tünetek enyhüléséhez” – magyarázza Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Dr. Rose Magánkórház allergológusa, klinikai immunológus – „Ám ahogy maga a probléma, úgy a kezelése is összetett, és személyre szabott orvosi segítséget igényel.”

Előfordul, hogy a tünetek rövid időn belül maguktól megszűnnek, ilyen pl. az enyhe mogyoró vagy pollen allergia. Makacsabb esetekben megpróbálhatjuk kerülni az adott allergént. „Ez rendszerint nagyon intenzív odafigyelést igényel, esetenként költséges (pl. a gluténmentes étrend), és nem is minden esetben hatékony” – fűzi hozzá a professzor.

A következő lehetőség a gyógyszeres terápia.
„A tünetkiváltó anyag, pollen, penész, atka stb. jelenlétében folyamatosan kell alkalmazni a megfelelő szert, ám ez a statisztikák szerint már néhány hét alatt is a „terápiás hűség” romlásához vezet. Az adatok ezt igazolják minden országban, minden betegcsoport és gyógyszer esetén” – magyarázza Dr. Nékám.

A legkényelmesebben alkalmazhatóak talán az immunterápiák – pl. nyelv alá csöpögtethető pollen kivonatok –ám ezek általában több hónapos, éves alkalmazás során csökkentik a tüneteket.

„Népszerűek a komplementer, más néven alternatív terápiák. Hatékonyságukat azonban ritkán lehet a bevált tudományos módszerekkel igazolni” – folytatja a szakember – „Ettől függetlenül némelyik módszer – sóterápia, fitoterápia, akupunktúra, légzésterápia – bizonyos esetekben segíthet a probléma kezelésében. Tapasztalataim szerint az éri el a legjobb eredményt, aki gyógyszerekkel együtt használ komplementer szereket.”

Nagyon fontos a megelőzés is. „Azokban a családokban például, ahol a vérrokonok között gyakori az allergia előfordulása, a gyermekvállalásra készülő szülőknek, de elsősorban majd a kismamának érdemes figyelnie a testsúlyára. Különösen a terhesség utolsó harmadában, mivel a jelentős anyai túlsúly növeli a gyermekkori asztma kialakulásának esélyét. Ha a baba tervezett, akkor a születés időpontja lehetőleg ne essen egybe a pollenszezonnal, vagyis kerülendő a július és szeptember közötti időszak.”

Tudta?

Kiemelkedő munkássága elismeréseként néhány hete a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus és klinikai immunológus, a Magyar Allergia Szövetség alapító elnöke, osztályvezető főorvos, a Dr. Rose Magánkórház allergológus szakorvosa. Gratulálunk Nékám professzor úrnak a magas állami kitüntetéshez!