+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Legyen felhőtlen a strandolás!

Nyáron jellemzően gyakrabban fordulnak elő különböző nőgyógyászati fertőzések, mint más évszakban. Nem kell azonban óvakodnunk az úszómedencéktől és a természetes vizektől, hiszen néhány óvintézkedéssel csökkenthetjük az intim fertőzések kialakulásának kockázatát.

A strandolás időszakában azért találkozunk többször nőgyógyászati panaszokkal, mert a víz bejut a hüvelybe, megváltoztatva annak egészséges pH-értékét. Nem immungyengeségről van tehát szó, hanem a normál hüvelyflórát felboríthatja mind a medence klóros vize, mind pedig olyan egyéb külső behatások, mint a vízben található gombák és baktériumok.

A kórokozók ellen az egészséges szervezet képes védekezni, ugyanakkor, ha eltolódik a hüvely pH-értéke, az teret engedhet a különböző fertőzéseknek. Elegendő lehet a női szervek kisebb gyulladása, esetleg egy méhszájseb jelenléte, és az érintett terület könnyedén felülfertőződik. Továbbá közvetve a pszichés terheltség, a stressz is fogékonyabbá tehet az ilyen jellegű problémákra. A tünetek baktérium és gomba esetén is 2-3 napon belül jelentkeznek: fertőzésre utal a hüvelyi diszkomfort-érzés, viszketés, szokatlan szagú és/vagy állagú hüvelyváladék.

Mit tegyünk?

Az orvos válaszol – Dr. Dubecz Dániel, a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyásza

Amennyiben többször tapasztaltunk már kellemetlen tüneteket strandolást követően, helyezzünk egy kevés gombaölő krémet egy tamponra, és használjuk az úszás idejére. A vízből kilépve a fürdőruhacsere azért lehet fontos, hogy elkerüljünk egy esetleges kismedence-gyulladást a hideg, vizes alsónemű miatt – főként, ha légkondicionált helyiségben tartózkodunk.

Mivel a strand mellékhelyiségében is könnyedén fertőznek a kórokozók (mint a gombák vagy akár a HPV vírus), igyekezzünk kerülni a kontaktust a WC-deszkával, illetve helyezzünk rá védőpapírt. Panasz esetén pedig forduljunk orvoshoz minél hamarabb, hiszen a gyulladás mértékétől függ, milyen gyorsan kezelhető a probléma. Amennyiben a tünetek nemrég jelentkeztek, nagyobb eséllyel számíthatunk gyors gyógyulásra, mintha a javulás reményében halogatjuk a szakorvosi konzultációt.

Gyakori, hogy a hölgyek azt gondolják, valamilyen szexuális úton terjedő betegség okozza a panaszokat, de kiderül, hogy a probléma más jellegű, inkább a strandolás során kaptak el gombás vagy bakteriális fertőzést, melyek megszüntetése viszonylag egyszerű. Ilyenkor a partner kezelése sem jön szóba csak, ha a tünetek folyton vissza-visszatérnek, hiszen akkor fennáll az oda-vissza fertőzés esélye.