+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Kapcsolja be a biztonsági övet, kérjen influenza elleni védőoltást orvosától!

A nyár után erősödő koronavírus járvány mellett az őszi-téli hónapokkal érkezik a szezonális influenza. Az elmúlt évben a szezonális influenza által több mint 39 millió ember fertőződött meg. Az idei év nagy kérdése, hogy milyen lesz ez az időszak amikor a szezonális influenza és a koronavírus egyszerre okoz megbetegedéseket. Az influenza elleni védőoltás - hasonlóan a bekapcsolt biztonsági övhöz, mely véd az utazás során – megvéd bennünket az eddigi leggyakoribb téli vírustól, vagy legalább enyhíti a fertőzés lefolyását.

Mit tudunk a két vírussal kapcsolatban?

A szezonális influenza az őszi és téli hónapokban jelenik meg, miközben a koronavírus jelenlétével is számolnunk kell. Mindkét vírus légzőszervi megbetegedést okoz és cseppfertőzéssel terjed. Az influenza halálozási aránya 0,1-0,5% körüli, a koronavírus okozta halálozás kb 3%-ra tehető világszerte.

Az idei év nagy kérdése, hogy milyen influenza járványra számíthatunk amikor a két vírus keveredik?

Nehezen megjósolható, hogy egy adott influenza szezon milyen súlyos kimenetelű lesz, minden évben különböző influenza vírustípusok mutálódnak, és az idei szezonra a WHO ajánlása szerint az oltóanyag 3 komponensét is változtatni kellett. E mellett a koronavírus járvány második hulláma zajlik Magyarországon, naponta növekvő beazonosított betegszámmal, folyamatosan nő a kórházban ápolt és lélegeztetőgépre szoruló koronavírusos betegek száma. Sajnos, előfordulhat a két vírus egyidejű fertőzése is, valószínűleg erős tüneteket produkálva.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a két vírust?

Mivel a felső légúti tünetek nagyon hasonlóak, kivéve a COVID-19-re jellemző hirtelen íz- és szaglásvesztést, egyedül a koronavírus teszt elvégzésével válik egyértelművé, hogy az okozza-e a betegséget. Az influenza elleni védőoltással beoltott betegek esetében könnyebb a korai diagnózis felállítása, mert a leggyakoribb másik kórkép kizárhatóvá válik.

Hogyan készüljünk fel az influenzára koronavírus járvány idején?

Az őszi és téli hónapokban a szezonális influenza és a koronavírus együttes jelenlétével kell számolnunk. A tünetek hasonlósága miatt fontos, hogy lázas állapotban influenza jellegű tünetekkel maradjunk otthon, szükség esetén beszéljünk orvosunkkal és kövessük az utasításait.

Mindannyiunk egyéni és közös érdeke, hogy a koronavírus járvány ideje alatt minél többen kapják meg az influenza elleni védőoltást. Oltassuk be magunkat, még akkor is, ha általában nem szoktuk kérni az oltást. Az oltás mellett egészséges táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel, rendszeres mozgással és pihenéssel, vitaminokkal támogassuk immunrendszerünk működését. Folytassuk a koronavírus elleni védekezést, közösségben viseljünk maszkot, rendszeresen mossunk kezet és fertőtlenítsünk, tartsuk be az ajánlott távolságot és kerüljük a nagyobb társaságot, kerüljük a beteg emberekkel a kapcsolatot.

Előzzük meg a vírusok terjedését

A jó hír az, hogy a koronavírus elleni védekezéssel megvédhetjük magunkat a szezonális influenzától is, hiszen a koronavírus az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel, közeli kontaktussal és fertőzött felületek révén terjed. Cseppfertőzés során a fertőzött (akár tünetmentes) ember köhögésével vagy tüsszentésével a levegőbe kerülő kórokozók a közelben lévő másik ember orrára vagy szájára kerülnek. A másik lehetséges terjedési mód, ha a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti korokozókkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezünkkel a saját orrunkhoz, szánkhoz vagy szemünkhöz nyúlunk.

A vírus fertőzés megelőzése érdekében:

  • közösségben viseljen szájat és orrot eltakaró arcmaszkot
  • tartson távolságot, tartózkodjon a tömegtől
  • gyakori szappanos kézmosás, ha erre nincs lehetősége használjon kézfertőtlenítőt
  • kerülje az arcának érintését, evés-ivást mielőtt kezet mosna
  • ha beteg, maradjon otthon, illetve kerülje a beteg embereket
  • ha köhög, vagy tüsszög, használjon zsebkendőt, melyet használat után dobjon ki

A világ vezető szakmai szervezeteinek ajánlása szerint is minden eddiginél fontosabb a szezonális influenza elleni oltás beadatása. A nagyon hasonló tünetek értékelésében, az influenza kivédésével megkönnyítjük a diagnózis felállítását. Az oltás segítségével elkerülhetjük az influenza fertőzés utáni 2-3 hetes csökkent védekezőképességű, további fertőzésekre fogékonyabb, veszélyes időszakot is!

Az oltóanyagok a háziorvosi szolgálatokon keresztül érhetők el az igénylők számára, a leginkább veszélyeztetettek elsőbbséget élveznek az oltásnál.