+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Innovatív, hatékony segítség a porckárosodásra

Az ízületek kopásos és sérüléses porckárosodásainak kezelése ma már nem jár nagy műtéti vágással és hosszas lábadozással. Prof. Dr. Hangody László ortopéd és ízületsebész, a Dr. Rose Magánkórház orvos-igazgatója a világon az elsők között fejlesztett ki egy igen hatékony módszert, melynek segítségével megvalósítható az ízületi felszínpótlás.

Az elmúlt huszonöt évben a mozgásszervi sebészet egyre több és egyre eredményesebb műtéti lehetőséget vezetett be a klinikai gyakorlatba. A kutatások és innovációk terén a hazai szakemberek is jelentős szerepet vállaltak, köztük Prof. Dr. Hangody László, aki az úgynevezett mozaikplasztika kifejlesztője. „A mozaikplasztika egy kis és közepes porchiányok esetén használható, saját porc átültetésére szolgáló minimál invazív műtéti technika. Lényege, hogy a térdízületi porcborítás nem terhelő felszínéről kiemelt kis csontos-porcos hengereket ültetünk át a porchiány helyére. Ezek 6-12 hónap alatt teljesen beépülnek a befogadó csontba, így a porcborítás újra ép lesz” – segít megérteni a módszer célját és folyamatát a szakember. Kiemeli, hogy a műtét másnapján a beteg már lábra is állhat, illetve párnapos kórházi regenerálódásra van csupán szükség, melyet segítenek a Dr. Rose Magánkórház gyógytornászai.

Magánkórházunkban többféle további porcfelszínképzési technika áll rendelkezésre a különböző kiterjedésű, mélységű és típusú porcdefektusok kezelésére. Az allogén (nem saját szervezetből származó) porc átültetése mellett – mely a nagyfelszínű vagy mély porc-csonthiányok esetén is alkalmazható –, a kisebb porckárosodások saját porc átültetésével is helyreállíthatók.

Magyarországról indult el a speciális, úgynevezett biodegradábilis (lebomló) vázszerkezettel történő porcfelszínképzés, mely a legkisebb porcsérülések esetén alkalmazható módszer. „Ebben az esetben a szervezetbe beültetett anyag a saját helyén idővel szövetet termel – tájékoztat Prof. Dr. Hangody László. – A fenti műtétek egy részét a beteg saját csontvelejéből nyert felnőtt típusú őssejt-koncentrációval lehet még eredményesebbé tenni” – teszi hozzá a professzor.

Az előbbiekben bemutatott lehetőségek mindegyike rendelkezésre áll a Dr. Rose Ortopédiai Centrumban. Betegeink gyógyításához munkatársaink a legmodernebb porcfelszínpótló lebomló vázszerkezetekkel, porcpótló biológiai implantátumokkal, illetve felnőtt típusú őssejt-koncentrátumokkal is rendelkeznek. A gyors rehabilitációt az artroszkópos, illetve minimál invazív behatolás útján végzett műtéti technika is elősegíti.