+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Idén kerülje el az influenzát!

Az influenza – csakúgy, mint más légúti megbetegedések – köhögéssel, tüsszögéssel és a beszéd során keletkező váladékcseppekkel terjed – mondja Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház Nemzeti Oltóközpontjának vezetője – nagyon gyorsan, egyik napról a másikra söpör végig közösségeken – iskolákon, munkahelyeken. Kezdeti tünetei közül hiányoznak a hurutos jelek, a kialakulás gyors, magas lázzal, erős levertséggel, izomfájdalommal jár. Legyengült immunrendszerrel találkozva egy-egy ilyen vírusfertőzésnek komoly szövődményei lehetnek – magyarázza az orvos – Ezért hangsúlyozzuk mindig, hogy a gyermekek, az idősek, és a krónikus betegségekben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek.

A légúti megbetegedéseket egyes baktériumokon kívül 5 víruscsalád eddig azonosított 175 tagja képes kiváltani, s ezeket sokan – tévesen – influenzának hiszik – mondja Dr. Pintér – Pedig valójában ez a titulus olyan betegségeknek jár ki, melyek járványügyi és klinikai szempontból is különböznek a többi légúti nyavalyától.


Hogy mitől veszélyesebb egyik vírus, mint a másik, bonyolult kérdés – folytatja Dr. Pintér Zsolt – a H1N1 esetében például egyes áldozatoknál az összezavarodott immunrendszer nem a kórokozót, hanem a szervezet saját vérereit támadta meg. Ám minden emberi szervezet kicsit másképp reagál, így nehéz általánosítani, és sajnos a vírusok is gyorsan képesek mutálódni. Ezért változik az influenza elleni vakcinák összetétele is évről évre. Jelenleg ez a legjobb megelőzés, habár még mindig sokan hiszik, hogy az influenza "mások problémája", illetve lebecsülik a fertőzések veszélyét. Pedig olyan szövődményekről beszélünk, mint mondjuk a tüdőgyulladás, ám a vírusok megtámadhatják akár a szívet, az agyat, az izmokat is. Maga az influenza elleni oltás fertőzést nem idézhet elő, legfeljebb oltási reakciót alakíthat ki influenza szerű tünetekkel.

Tudta?
Magyarországon csak az elmúlt öt évben 35 influenzajárvány zajlott le. 1950-2000 között az influenzajárványok közül 10 járványban 1 millióan, illetve 1 milliónál többen betegedtek meg, 3 járványban pedig a 2 millió főt is meghaladta a jelentett influenzás betegek száma. A fejlett országokban – figyelembe véve a WHO ajánlásait – évente mintegy 250 millió adag influenza vakcinát használnak fel.


Kérjen időpontot influenza elleni védőoltás beadására munkatársunktól a + 36 1 377 67 37-es telefonszámon, vagy online a rendelo.drrose.hu oldalon!
v