+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Hajrá, utazás!

Ha az úti cél Európa, nyaralás előtt általában nem is gondolunk a védőoltásokra! Pedig a világ legtöbb országában – beleértve a mediterrán térséget is – találkozhatunk olyan betegségekkel, amelyek ellen fontos időben védekezni.

 Hepatitis A és B – a gyakori fertőzések, amelyek utazásaink során veszélyesek lehetnek ránk, még akkor is, ha csak a közelbe, például Olaszországba, Horvátországba vagy Bulgáriába megyünk. A fertőző májgyulladás B típusa vérrel és testnedvekkel terjed, az A pedig még könnyebben, mosatlan zöldségek, gyümölcsök, egyéb szennyezett élelmiszerek által. Több országban, főként Európán kívül, szükség lehet még hastífusz, sárgaláz, gennyes agyhártyagyulladás, illetve egyéb betegségek elleni védőoltásra is, persze nem kell magunktól kitalálni, hogy mi ellen kérjünk vakcinát. Egy egyórás konzultáció során szakorvos ellenőrzi az oltási könyvünket, feltérképezi egészségi állapotunkat. Kikérdez rendszeresen szedett gyógyszereinkről, az eddig előfordult betegségeinkről, esetlegesen fennálló allergiákról és a vágyott úti cél(ok)ról, majd ez alapján készíti el az oltási tervet. Vannak úgynevezett kombinált rutin védőoltások, amelyeket ugyan megkapunk gyermekkorban (ezek a Di-Per-Te-Polio torokgyík, szamárköhögés tetanusz és járványos gyermekbénulás ellen, illetve az MMR kanyaró, mumpsz és rubeola ellen), de felnőtt korban is ajánlott tízévente megismételni, így az oltási terv része lehet utazás előtt. Sőt, akik nem voltak még bárányhimlősek, azok egy gyermekekkel teli üdülőparadicsomban is könnyedén elkaphatják a vírust, így esetükben a bárányhimlő elleni vakcina is indokolt lehet! Fontos, hogy az utazás előtt legalább 5 héttel megtörténjen a találkozás a szakorvossal, ugyanis egyes oltások és az ismétlő oltás között minimum 4 hétnek el kell telnie. Bizonyos vakcinák már az első beadás után is hatékonyak, így az utolsó pillanatban is hasznos lehet a védőoltás (Hepatitis A, Bárányhimlő).

Tudta?

- Egyes országokban (pl. afrikai, dél-amerikai területeken) a belépéskor be kell mutatni az oltási könyvünket. Brazília bizonyos területein javasolta sárgaláz elleni oltás, de csak egyes régiókban, a tengerparton például nem találkozunk a vírussal.
- A sárgaláz elleni oltást eddig tízévente kellett megújítani, de a WHO új állásfoglalása szerint már egyetlen oltással is egy életen át védettek vagyunk a vírussal szemben.
- A tévhittel ellentétben csakis néhány, élő vírust tartalmazó (pl. kanyaró, rubeola, mumpsz, sárgaláz és bárányhimlő elleni) vakcina gyengíti le a szervezetet, ezek között az oltások között pontosan emiatt 4 hétnek el kell telnie.
- Malária ellen gyógyszerrel védekezhetünk. A korszerű készítményeknek már nincsenek olyan komoly mellékhatásaik, mint elődeiknek, és csak malária endémiás területen, rajzási időszakban érdemes bevennünk azokat, miután tájékozódtunk arról, hogy az adott régióban milyen maláriatörzsek élnek és arra hatékony védelmet nyújt a szedett gyógyszer.

Mit tegyünk?

Az orvos válaszol – Dr. Pintér Zsolt, csecsemő- és gyermekgyógyász

A védőoltásokon túl a biztonságunkra több módon is odafigyelhetünk az utazás során. Fontos a rendszeres kézmosás, aludjunk mindig légkondicionált helységben, vagy szúnyogháló alatt, a zöldségeket, gyümölcsöket pedig mossuk meg egy zacskóban Neomagnolos vízben, majd ásványvízzel még egyszer öblítsük le. A jeget kerüljük, hiszen az is készülhet csapvízből! Az úti patikában pedig legyen valamilyen általános láz- és fájdalomcsillapító, a repülőn könnyen előforduló felső légúti fertőzések elleni készítmény: köptető, torokfertőtlenítő és orrspray. Rendszeresen szedett gyógyszereink mellett ne felejtsük otthon a gyomor-bélfertőzések, csípések, allergia elleni szereket, praktikus lehet még, ha van nálunk valamilyen probiotikum és sópótló készítmény.