+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Háborítatlan szülés – boldog szülés

A szülés egyedi folyamat, melyben a nő kiteljesedhet, megvalósíthatja önmagát. Ehhez mindvégig éreznie kell, hogy minden érte történik, az ő igényeivel összhangban zajlik.

Évről évre egyre több nő várandós választja a Dr. Rose Szülészetet. A siker nem csupán az exkluzív környezetnek, nem csak az orvosok, szülésznők és ápolónők szakmai felkészültségének, de mély elkötelezettségüknek is köszönhető. Terhesgondozásunk kiemelten fontos része a szülésre felkészítő foglalkozás. Ennek során kismamáink megismerik kollégáinkat, a szülőszobát, és eldöntik, hogyan, milyen körülmények között szeretnének megélni a szülés folyamatát.

„Minden feltételt biztosítunk, hogy a 40 hét, a terhesség ideje, a ráhangolódásról, a testi-lelki felkészülésre szóljon” – mondja Békési Erzsébet vezető szülésznő – „A várandós nőnek meg kell ismernie, meg kell értenie teste működését. Így lesz képes átélni a harmóniát, kiélvezni az együttlét és a szétválás örömét, bánatát. Egy ilyen szülésnél jó esély van rá, hogy nem lesz szükség beavatkozásra az orvos részéről. Csak a figyelmes támogatásunkra lesz szükség. Ez a háborítatlan szülés.”

Szülés során a stressz akadályozhatja a folyamatot, lelassulhat például a méhszáj tágulása. A Dr. Rose szülőszobáján nyugodt és magabiztos segítők veszik körül a vajúdó nőt, akik tudják, minden vajúdás és szülés egyedi. A kismama érzetei határozzák meg, hogyan lehet az orvos és a szülésznő a segítségére.

„Már a várandósság során hónapról hónapra segítjük az asszonyokat a siker felé” – folytatja a szülésznő – „Van, amikor szakmai, máskor életmódra vonatkozó tanácsot adunk nekik, de előfordul, hogy szinte barátként fordulnak felénk, és csak arra van szükségük, hogy meghallgassuk őket. Ez a bizalom az alapja annak a munkának, ami a szülőszobán érik be igazán.”

Sok alternatív módszer is rendelkezésünkre áll, melyekkel megkönnyíthetjük a vajúdást. Ilyen az aromaterápia, illatok és növényi olajok használata, balneoterápia, ásványokkal, kristályokkal összekapcsolt szuggesztiós technikák vagy épp relaxációs módszerek alkalmazása. Ám az anya mellett a gyermeket is támogatnunk kell, hogy megszületése után életfunkciói minél természetesebben álljanak át a méhen kívüli létezésre.

„Nálunk egyetlen percre sem kell elválasztani az újszülöttet a családjától” – magyarázza Erzsébet – „az első fürdetés, a születés után 12-24 óra múlva, családi esemény, amin akár a nagyobb testvér is részt vehet. A szülés utáni pár nap az újszülött körüli teendők elsajátításáról szól, és a szoptatás segítéséről. Felnőtt egy korosztály, melynek tagjai életük során jóformán nem láttak közelről újszülöttet, alig fogtak a karjukban csecsemőt. Így az alapokat a kórházban töltött idő alatt, illetve otthonukban, az első pár napban kell elsajátítaniuk. Ebben is maximálisan segítségükre leszünk, átadjuk tudásunkat, míg ki nem alakul a megfelelő szülői rutin, egységgé nem kovácsolódik a család.”

Tudta?

Mit is jelent az „arany-óra”

A szülést követő első órát nevezik így, mivel a szoptatás szempontjából nagyon fontos lehetőséget kínál. Ha az újszülöttet nem háborgatjuk rögtön fürdetéssel, méréssel, kb.20 perc után akár magától keresni kezdi az emlőt, hogy szopjon. Ezek a pillanatok erősítik a kötődést az anya és gyermeke között, de apás szülésnél hatással van az apa és az anya kapcsolatára is. A mindent betöltő siker és boldogsághullám, még a jelenlévő segítőkre is mély hatást gyakorol minden alkalommal.