+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Ha utazás, akkor védőoltás!

Nyaralás előtt még akkor is érdemes szakorvossal konzultálnunk a javasolt védőoltásokról, ha úgy gondoljuk, biztonságban vagyunk bármilyen vakcina nélkül is. Hiszen kevesen tudják, hogy oltások nélkül már nem csak a trópusi utazások járhatnak nagyobb egészségügyi kockázattal, hanem akár egy kisebb kiruccanás is.

Sokan csak akkor gondolkodnak azon, hogy előveszik oltási könyvüket, és szakembertől kérnek segítséget a javasolt védőoltásokkal kapcsolatban, ha messzire utaznak, például Dél-Amerikába, Afrikába, illetve egyes ázsiai országokba.

A malária, tífusz, gennyes agyhártyagyulladás, veszettség és a sárgaláz talán a legismertebb betegségek, amelyek ellen érdemes lehet védekezni akkor, ha a fertőzés veszélye a célországban nagyobb.

A kockázatok megállapításához azonban mindenképpen szakorvos véleménye szükséges, hiszen lehetséges, hogy azonos ország különböző régióira más-más védőoltás-ajánlás vonatkozik.

Egyes oltásokat (pl. a sárgaláz elleni vakcinát) elegendő egyszer beadatnunk, az egy életen át védettséget biztosít, míg más oltásokat ismételni szükséges.

Bizonyos közeli országokban, például Horvátországban, Bulgáriában, illetve a Mediterrán térségben is elég magas kockázata van a Hepatitis A-vírusfertőzésnek ahhoz, hogy beoltassuk magunkat, hiszen a vírus akár mosatlan zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával, vagy szennyezett élelmiszerrel, vízzel is elkapható.

Egy orvosi konzultáció során a szakember átnézi oltási könyvünket, és a korábban megkapott kötelező és ajánlott oltások, a célország, az utazásig fennmaradó idő, a kórtörténet, illetve egészségi állapotunk alapján oltási tervet készít.

Mit tegyünk? 
Az orvos válaszol - Dr. Pintér Zsolt, csecsemő- és gyermekgyógyász

Utazás előtt arra is érdemes gondolnunk, hogy az oltási terv része lehet az egyes főként gyermekkorban előforduló betegségek elleni védekezés.

Noha gyermekkorban kötelező bizonyos oltások beadása, ezek ismétlése válhat szükségessé ahhoz, hogy a védelem felnőttkorban továbbra is fennálljon (pl. Di-Per-Te-POLIO ÉS MMR). A bárányhimlő elleni védőoltás csak mostanában lesz kötelező, tehát nagy eséllyel nem került beadásra gyermekkorban, ha pedig valaki nem esett át a betegségen, egy gyermekekkel teli üdülőparadicsomban is könnyedén elkaphatja a vírust.

Számos tévhit kering a védőoltásokkal kapcsolatban, a félelmek túlnyomó része pedig teljesen megalapozatlan. Az oltások beadása nem hozható összefüggésbe olyan betegségekkel, melyeket az oltásellenes csoportok gyakran állítanak (pl.: autizmus), jellemzően nincsenek komoly mellékhatásaik, nem terhelik meg az immunrendszert.

Olyan súlyos betegségek ellen védenek meg, melyek megterhelik a szervezetünket, súlyos szövődménnyel járhatnak, vagy esetenként halállal végződhetnek – miért ne védekeznénk ezek ellen, ha van rá lehetőség?

Bizonyos védőoltások ráadásul már a beadás után azonnal kifejtik hatásukat, így nagyobb biztonságban vághatunk neki az utazásnak.