+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Ha szeptember, akkor borkóstoló!

Nem véletlenül esik jól egy pohár bor elfogyasztása az ebéd vagy a vacsora mellé, kiderült ugyanis, hogy a bor megkönnyítheti az emésztési folyamatokat. Ugyanakkor nem mindegy, hogy mikor, mennyit és milyen fajtát iszunk belőle!

A vörösbor egyik legfőbb jó tulajdonsága egészségügyi szempontból, hogy antioxidáns anyagokat, polifenolokat tartalmaz, melyek küzdenek a szervezetre károsan ható, az öregedési folyamatot serkentő, számos daganatos és érrendszeri betegség kialakulásában is szerepet játszó szabadgyökök ellen.
A kismennyiségű borfogyasztás jótékony hatású, megkönnyíti az emésztést, emellett egy pohárka kiváló stresszoldó is!
A legtöbbet a francia vörösborokról készült tanulmányokról hallani, azonban magyar vörösborokkal kapcsolatosan is születtek vizsgálatok. Sorra bebizonyosodtak a jótékony hatások, de érdekes módon csakis naponta egy deciliter fogyasztására vonatkozóan. Ennél nagyobb mennyiség esetén már statisztikailag nem csökken a szív- érrendszeri betegségek előfordulása, tehát lényeges betartani ezt az irányadó mértéket, ha a cél a testi-lelki jóllét elősegítése, javasolja Dr. Lelbach Ádám, Intézetünk vezető belgyógyásza, aki az elmúlt évtől a korábbiakban elhunyt Saud király fiának, Dr. Salman hercegnek a hivatalosan kinevezett magánorvosi („royal physician in ordinary”) megbizatását is magáénak tudhatja.

Tudta?

- Azért tanácsos odafigyelni az elfogyasztott alkohol mennyiségére, mert nőknél már 20-30 gramm, férfiaknál pedig 30-40 gramm tiszta alkoholnak megfelelő szeszes ital naponta rendszeres, hosszantartó fogyasztása májkárosodáshoz vezet!

- Cukorbetegeknek leginkább alacsony cukortartalmú száraz bort szabad inni, aki pedig reflux betegséggel küzd, annak érdemes este kerülni a borfogyasztást.

- A világ dokumentáltan leghosszabb ideig élt embere, a francia Jeanne Louise Calmenta asszony 122 évesen hunyt el. Ő nem a nyugalmas életnek, hanem étrendjének és jó orvosának tulajdonította egészségét. Szerinte az olívaolaj, a portói bor és a csokoládé a hosszú élet titka!

Mit tegyünk?

Az orvos  válaszol –
Dr. Lelbach Ádám,
c. egyetemi docens, belgyógyász, gasztroenterológus

Azoknak, akiknek az átlagosnál érzékenyebb a gyomra, fontos odafigyelni néhány apróságra egy borkóstolón vagy borvacsorán. A borkóstolót sohasem célszerű éhgyomorra kezdeni! Párosítsunk valamilyen zsírosabb ételt a borokhoz, például pogácsát, tepertőt vagy olívaolajba mártott kenyeret, mert ezek a falatok késleltetik az alkohol felszívódását. A könnyű rosé és a fehérborok kevésbé irritálják a gyomornyálkahártyát, ellentétben a testes vörösborokkal. A menüből maradjanak ki a csípős ételek és a savas öntettel készülő saláták! Borvacsorán nyugodtan kóstoljunk meg több fajtát, de az összmennyiségre figyeljünk. Bizonyos gyomor-bélrendszeri, vese-, hasnyálmirigy- és idegrendszeri betegségek, illetve egyes gyógyszerek szedése mellett csak nagyon korlátozottan vagy egyáltalán nem szabad alkoholt inni.