+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Ha ősz, akkor influenza!

A több napos levertséggel, lázzal, izomfájdalommal járó vírusfertőzést viszonylag könnyű elkapni, elegendő lehet, ha bármilyen fertőzött felülettel érintkezünk (pl. kapaszkodó a buszon, villanykapcsoló), majd utána a szánkhoz, orrunkhoz emeljük a kezünket vagy éppen beteg embertől cseppfertőzés útján is megkaphatjuk. Készüljünk fel az influenzaszezonra védőoltással!

A nátha és az influenza tünetei hasonlóak: a nátha jellemzően torokfájással kezdődik, majd orrfolyás után száraz köhögés jelentkezik, mely akár 1-2 hétig is eltarthat, az influenza még a fenti tüneteket megelőzően hirtelen kialakuló lázat, levertséget és ízületi- és végtagfájdalmat is okoz. Fontos különbség még, hogy a nátha jellemzően enyhe lefolyású, az influenza pedig komoly szövődményekkel, például tüdő- vagy arcüreggyulladással járhat. Az antibiotikumok vírusfertőzés esetén hatástalanok, mivel csak az esetleges szövődmények kezelésére alkalmasak, Amennyiben már kialakult a betegség, fontos a pihenés, az ágynyugalom biztosítása, a fokozott folyadékbevitel (víz, cukormentes gyümölcstea, illetve limonádé). A lázat, fájdalmat kifejezett klinikai tünetek esetén csillapítsunk (elesettség, torok vagy végtagfájdalom) az orrdugulás enyhítésére használjunk sóoldatot vagy nyálkahártya-összehúzó készítményeket, köhögésre pedig napközben nyákoldót. Fertőtlenítsük otthon a gyakran érintett felületeket (pl. villanykapcsolók, kilincsek, távirányító), hogy segítsük elkerülni a családtagok megfertőződését.  Jó tudni, hogy a fül- vagy arcfájdalom, köhögés, nagyon szapora pulzus, vagy szokatlan levertség, túlzott aluszékonyság olyan tünetek, melyek szövődményekre hívhatják fel a figyelmet, így szükségessé teszik a további orvosi konzultációt.

Mit tegyünk?

Az orvos válaszol – Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház Nemzetközi Oltóközpontjának vezetője

Sokan azt gondolják, hogy influenzaszezonban elegendő több vitamint szedni, így az immunrendszer megerősítésével megelőzhetik a vírusfertőzéseket, de még nagyobb dózisú C-vitaminkúrával sem akadályozható meg az influenza elkapása. Az influenza elleni védőoltás egy nagyon hatékony módja a betegség megelőzésének, és főként gyermekek, idősek, illetve krónikus betegségben szenvedők esetében elengedhetetlen a beadatása. Az influenza betegség mögött többféle vírus állhat, melyek változhatnak, a védőoltás összetétele azonban évről évre igazodik ezekhez. A rövid immunválasz miatt javasolt minden évben ismételni az oltást, így biztosíthatjuk a védelmet a szezon végéig. Sokan félnek a mellékhatásoktól, de az új ún. Split vakcinák esetén ezek ritkák.  A vakcina oltási reakcióval járhat (enyhe influenzaszerű tüneteket okozva) de ritkán. Az oltástól számítva már két héten belül megfelelő mennyiségű antitestet termel a szervezet az immunitás kialakításához. Érdekesség, hogy egy amerikai tanulmány szerint, akik megkapják a védőoltást, azoknál abban az évben kisebb eséllyel fordul elő szívinfarktus is. A 2017/18-as szezonban csak az Egyesült Államokban 80 000 áldozatot szedett ez a betegség.   Egy azonban teljesen bizonyos, mivel nem élő vírus vakcinával oltunk, influenza fertőzést oltástól kapni nem fogunk.