+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Gyermek a gasztroenterológusnál

Gyakran sír, sokat bukik, egy ideje hasmenése van – néhány aggasztó tünet, amikor felmerülhet bennünk, hogy utána kellene járni, nincs-e nagyobb baja a gyermekünknek.

A gyermek gasztroenterológust gyakran táplálékallergia, -intolerancia, illetve reflux betegség gyanújával keresik fel a szülők. Sokszor azt gondolják, hogy a bőrproblémák, mint a bőrszárazság hátterében mindig allergia a kiváltó tényező. Jó tudni azonban, hogy az ételallergiák tényleges előfordulása csupán 3-5 százalék, az ekcémás panaszok sem mindig vezethetők vissza táplálékallergia provokáló hatására. A laborvizsgálat pozitív eredménye esetén sem mondható ki egyértelműen allergia fennállása, ha a gyermeknek nincs klinikai tünete, a diagnózis nélküli tartós diéta pedig hiányállapotok kialakulásához vezethet.

Előfordulhat, hogy a tünet alapján nem könnyű meghatározni, hogy a panaszokat allergia vagy intolerancia okozza-e. Míg az allergiáért immunológiai reakciók fellépése a felelős, intolerancia esetében gyakorta enzimműködési probléma áll a háttérben. Utóbbinál általában nem szükséges szigorú diéta, és enzimkezelés is sikerrel alkalmazható.

Szintén gyakran fordul elő, hogy a szülők reflux betegségre gondolva jelentkeznek csecsemőjükkel gasztroenterológiai rendelésen. A csecsemőkori bukás azonban egy élettanilag természetes jelenség, mely a csecsemők 40-80 százalékát érinti, és az emésztőrendszeri működés érésével megszűnik. Annak eldöntésében, hogy a probléma csupán fokozott bukáshajlam, vagy valóban betegség-e, a kísérő jelek megfigyelése adhat támpontot. Fontos észlelnünk, hogy milyen a csecsemő általános állapota, testi fejlődése, okoz-e a bukás légzési problémát, illetve jár-e fájdalommal, vagy az egy mosolygó babával történik meg. A fokozott bukáshajlam kezelésére ugyanis a gondozási, táplálási szokások módosítása javasolt néhány kisebb praktikával, gyógyszeres kezelés csak ritkán indokolt. 

Mit tegyünk?

Az orvos válaszol – Dr. Csoszánszki Noémi gyermek gasztroenterológus  

A hasi panaszok hátterében gyermekkorban viszonylag gyakran nem konkrétan a gyomor-bélrendszer betegsége áll, hanem hibás étkezési szokások, nem megfelelő táplálékválasztás vagy éppen általános jellegű egészségügyi problémák. Így első körben, a tünetek jelentkezésekor általában érdemes kikérnünk a gyermeket jó esetben hosszabb ideje ismerő családorvos tanácsát. Úgynevezett riasztó jelek előfordulásakor azonban nagy valószínűséggel  ő is specialistához fog irányítani. Ilyenek lehetnek többek között: a testi vagy szexuális érés meglassulásával, esetleg fogyással társuló panaszok, alvásból is ébresztő tünetfellépés, elhúzódó lázas állapot, étel elakadás, légúti problémához vezető nyelési nehézség, vérzéses panaszok. „A gyermek gasztroenterológus célja hogy lehetőség szerint a legkisebb megterheléssel, kellemetlenséggel járó vizsgálatokkal tárja fel a betegséget. Ezek pontos diagnosztikájában azonban a specialistának sokszor kell invazív eljárásokhoz  fordulni. Ezek alkalmazása során igyekszünk hangsúlyt helyezni a fájdalmatlanság megőrzésére” – teszi hozzá a Doktornő.